Είναι γνωστό ότι οι Ελβετοί καλούνται πολύ συχνά στις κάλπες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε δημοψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων, από απλά ζητήματα καθημερινότητας μέχρι και θέματα οικονομίας ή εξωτερικής πολιτικής.

Μία τέτοια ημέρα είναι και η σημερινή, καθώς καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, και πιο συγκεκριμένα η χρήση του υγειονομικού πάσου.

Το δημοψήφισμα αυτό διεξάγεται την ώρα που το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, θέτει εκ νέου τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέρες που προηγήθηκαν ήταν ιδιαίτερα έντονες, και η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε έντονο κλίμα. Μάλιστα, η αστυνομία έχει αποκλείσει σήμερα την πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την έδρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο στη Βέρνη, καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Ελβετοί αναμένεται να εγκρίνουν τη νομοθεσία για την covid-19, παρά το γεγονός ότι οι αντιεμβολιαστές και όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο έχουν υψώσει τις φωνές τους τις τελευταίες εβδομάδες οργανώνοντας διαδηλώσεις.

Η όξυνση της έντασης στην Ελβετία, μια χώρα διάσημη για την κουλτούρα του διαλόγου και του συμβιβασμού, όπου διοργανώνοντα δημοψηφίσματα πολλές φορές το χρόνο, έχει προκαλέσει σοκ στον πληθυσμό.

Πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ ο οποίος εδώ και δύο χρόνια αποτελεί το πρόσωπο της μάχης κατά της covid-19 στη χώρα, έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους και πλέον φυλάσσονται από την αστυνομία.

Εξάλλου το δημοψήφισμα πραγματοποιείται την ώρα που στην Ελβετία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων από τα μέσα Οκτωβρίου λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

Όμως αντίθετα από άλλες χώρες η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται προς το παρόν να αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, εκτιμώντας ότι είναι σχετικά μικρό ποσοστό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας που είναι κατειλημμένες (20%).

«Η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο. Αν τα κρούσματα αυξηθούν με εκθετικό τρόπο, θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα», δήλωσε την Τετάρτη ο Μπερσέ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών που οι Ελβετοί καλούνται σε δημοψήφισμα για να εγκρίνουν τη νομοθεσία διαχείρισης της covid-19. Τον Ιούνιο οι πολίτες είχαν στηρίξει σε ποσοστό 60% την τότε νομοθεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα