Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Τζο ΜπάιντενΆντονι Φάουτσι, δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ «να μπουν σε ένα πέμπτο κύμα» μολύνσεων από κορωνοϊό εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων και στασιμότητας των ποσοστών εμβολιασμού.

Προειδοποίησε επίσης ότι η παραλλαγή Όμικρον που ανακαλύφθηκε πρόσφατα δείχνει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας. Η νέα μετάλλαξη πυροδοτεί φόβους για το εάν θα είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»

Ο Άντονι Φάουτσι, μιλώντας στο NBC εξήγησε γιατί η μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό. Ειδικότερα ανέφερε ότι η παραλλαγή ενσωματώνει 32 ή και περισσότερες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορoναϊού.

«Δεν είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό», ξεκαθάρισε.

Ο επιδημιολόγος παρέπεμψε επίσης και στα επιδημιολογικά δεδομένα στη Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε η νέα μετάλλαξη, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα χαμηλά επίπεδα μόλυνσης, ξαφνικά διαπιστώθηκε ένα άλμα. Και οι Νοτιοαφρικάνοι κατάλαβαν ότι ο ιός είναι διαφορετικός απ’ αυτόν που γνωρίζουμε. Ως εκ τούτου, η αύξηση στα κρούσματα αποτελεί ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα.

Σύσκεψη για την παραλλαγή Όμικρον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα στον Λευκό Οίκο με τα μέλη της ομάδας των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19.

Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής θα είναι η νέα παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι στη σύσκεψη θα είναι παρών και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα