Η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά σημείωσε ανοδική πορεία, σύμφωνα από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Το παραπάνω παραθέτουν Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί της Αργολίδας ως έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προϊόντα της συνδεδεμένης ενίσχυσης και τα πορτοκάλια χυμοποίησης.

Σύμφωνα με τους φορείς της Αργολίδας, το πορτοκάλι:

  • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
  • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα  της χυμοποίησης (ξερός φλοιός – νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατίθενται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
  • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
  • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
  • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
  • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
  • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
  • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO