Έκρηξη κερδοφορίας σε επίπεδα ρεκόρ ανακοίνωσε για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η ρωσική Gazprom, σαν αποτέλεσμα βέβαια της θεαματικής αύξησης στις τιμές φυσικού αερίου. Άλλωστε, για τον ίδιο λόγο περιμένει νέο άλμα της κερδοφορίας της, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Ομίλου από τις πωλήσεις φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 77% σε ετήσια βάση, στα 3,5 τρισ. ρωσικά ρούβλια, με τις πωλήσεις προς την Ευρώπη και την Τουρκία να ενισχύονται κατά 117% στα 2,5 τρισ. ρούβλια. Τα δε, καθαρά κέρδη για το εννεάμηνο έφτασαν τα 1,55 τρισ. ρούβλια, ήτοι περίπου 20 δισ. δολάρια, ποσό που, όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος Φαμίλ Σαντύγκοβ, είναι «ήδη το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της εταιρείας».

Και βέβαια έπεται και συνέχεια! «Δεδομένης της τωρινής δυναμικής, περιμένουμε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά το τέταρτο τρίμηνο» τόνισε χαρακτηριστικά. Και αυτό βέβαια με δεδομένο πως τόσο η εταιρεία όσο και διεθνείς αναλυτές συμφωνούν πως οι ενεργειακές τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τους επόμενους μήνες, με την είσοδο στην χειμερινή περίοδο.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει επωφεληθεί στο έπακρο από την ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη και την εκρηκτική άνοδο των τιμών. Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν σταθερά τα τελευταία έξι τρίμηνα και ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, στα 304 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Αναλόγως και σήμερα οι τιμές στις ευρωπαϊκές τιμές κινούνται ψηλότερα, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα futures φυσικού αερίου TTF καταγράφουν άνοδο κατά 7,6% στα 95,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή κάπως μικρότερη σε σχέση με το ρεκόρ των 118 ευρώ που «έπιασαν» τον Οκτώβριο, αλλά πολλαπλάσια σε σχέση με την τιμή των 20 δολαρίων που βρίσκονταν στις αρχές της χρονιάς.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι προφανώς ευπρόσδεκτα για τους μετόχους της Gazprom, που ετοιμάζεται για το λόγο αυτό να μοιράσει μερίσματα σε ύψος-ρεκόρ. Αναλυτές εκτιμούν πως το μέρισμα για το εννεάμηνο θα διαμορφωθεί στα 29,68 ρούβλια ανά μετοχή, αλλά πιθανότατα θα ανέβει πάνω από τα 50 ρούβλια για το σύνολο του 2021. Στα επίπεδα αυτά θα αποτελεί μακράν την μεγαλύτερη τιμή που έχει καταγράψει μέχρι τώρα το μέρισμα της εταιρείας, δεδομένου πως το μέχρι τώρα ρεκόρ ήταν τα 16,61 ρούβλια ανά μετοχή, το 2018. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Gazprom σημειώνει σήμερα σημαντική άνοδο της τάξεως του 3,6% στο ρωσικό χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ