Ήδη από την Παρασκευή η μετοχή της Moderna, αλλά και ευρύτερα των μετοχών των εταιρειών των εμβολίων είχαν σημειώσει εκπληκτικά κέρδη, στον αντίποδα του παγκόσμιου sell off που πυροδότησε η ανησυχία για την παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, τα κέρδη της μετοχής της αμερικανικής βιοτεχνολογικής διευρύνθηκαν περαιτέρω, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως ένα νέο εμβόλιο που θα καλύπτει και το νέο στέλεχος του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως τις αρχές του 2022, εφόσον απαιτηθεί.

Το τελευταίο φυσικά έχει να κάνει με τις έρευνες που «τρέχουν» από όλες τις εταιρείες αναφορικά με το επίπεδο κάλυψης των σκευασμάτων τους έναντι της Όμικρον. Στο μεταξύ ωστόσο, και με την παγκόσμια αγωνία να εντείνεται, η Moderna φρόντισε να καταλαγιάσει τους χειρότερους φόβους πολιτών και αγορών για τη δυνατότητα της να τροποποιήσει το εμβόλιο mRNA και μάλιστα γρήγορα, ώστε να καλύπτει σίγουρα και την Όμικρον.

Σύμφωνα δε, με τον Chief Medical Officer της εταιρείας, Πολ Μπάρτον, η Moderna ακύρωσε και πολλές άδειες εργαζομένων λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, θέτοντας όλο το επιστημονικό της προσωπικό σε εγρήγορση και επιφυλακή, ώστε να ξεκινήσουν… δουλειά πάνω στην Όμικρον.

Αναλυτές επισημαίνουν πως τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι πολύ πιο εύκολο να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις, γεγονός εξαιρετικά σημαντικά δεδομένου πως ο κορωνοϊός… ήρθε για να μείνει και είναι βέβαιο πως θα δούμε και άλλα νέα στελέχη, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Το αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό, αποτυπώθηκε στην πορεία της μετοχής στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Moderna βρέθηκε να ανεβαίνει έως και 14%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο της εδώ και δύο μήνες, αν και σταδιακά τα κέρδη της περιορίστηκαν γύρω στο 10%. Σε κάθε περίπτωση τα κέρδη αυτά ήρθαν να προστεθούν στο κατά 21% ράλι που κατέγραψε η Moderna την Παρασκευή, σε ευθεία αντιδιαστολή με την ελεύθερη πτώση της Wall Street και του δείκτη S&P 500. Μιλάμε, δηλαδή, για κέρδη άνω του 30% μέσα σε δύο μόλις  συνεδριάσεις!

Σημειώνεται πως και η Pfizer με την BioNTech έχουν ανακοινώσει πως εργάζονται ήδη πάνω στην αναπροσαρμογή του εμβολίου τους, ώστε να καλύπτει σίγουρα και την Όμικρον, διαμηνύοντας πως μια νέα βερσιόν του σκευάσματος μπορεί να είναι έτοιμη, εφόσον κριθεί απαραίτητο, μέσα σε εκατό μέρες. Πάντως, για την ώρα βρίσκονται σε φάση μελετών, ώστε να διαπιστώσουν αν και σε τι ποσοστό, το τωρινό τους σκεύασμα, καλύπτει και την Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή