Σε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προχωρά η Εθνική Τράπεζα με στόχο να μειώσει ακόμη περισσότερο το λειτουργικό της κόστος και να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό, στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος μετασχηματισμού της.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η νέα δράση, δεύτερη μέσα στο 2021, απευθύνεται σε εργαζόμενους στο δίκτυο καταστημάτων και στην αντίστοιχη διεύθυνση, καθώς το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η μείωση του αριθμού των μονάδων της.

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς όρους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου

Οι δύο επιλογές

Παρέχονται δύο επιλογές:

  • Η άμεση αποχώρηση με τη παροχή αποζημίωσης έως 180.000 ευρώ και
  • Η μακροχρόνια άδεια (sabbatical) μετ΄ αποδοχών από 2 έως 5 έτη, μετά τη λήξη της οποίας θα καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση, με το πλαφόν των συνολικών παροχών να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Το νέο μοντέλο

Το νέο μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει τη δημιουργία phygital καταστημάτων, που συνδυάζουν την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής τραπεζικής και την εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων σε αυτόματα μηχανήματα (self-service) για ταμειακές εργασίες.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες e-banking, με στόχο το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων απλών προϊόντων να μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, γεγονός που θα επιτρέψει στο προσωπικό στα καταστήματα να επικεντρωθούν στις πωλήσεις πιο σύνθετων προγραμμάτων με υψηλό περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, τα έξοδα προσωπικού μειώθηκαν στο 9μηνο 2021 κατά 15% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των λειτουργικών δαπανών υποχώρησε κατά 8%.

Σημαντική συμβολή για την επίτευξη αυτής της επίδοσης έχει παίξει η μείωση του αριθμού των εργαζομένων μέσω προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης και συνταξιοδοτήσεων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2020 ο αριθμός των μονάδων της τράπεζας έχει μειωθεί από τις 389 στις 341 (-48), ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του ομίλου υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 900, στους 8.900. Στην Ελλάδα οι υπάλληλοι στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 7.600 από 8.500 στο τέλος του 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις