Tα δικαιολογητικά και η διαδικασία πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3.700.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους ρητινεργάτες του 2021 καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών που έχασαν το εισόδημά τους από την δραστηριότητα της ρητινοσυλλογής καθώς και την δυνατότητα ρητίνευσης για τα επόμενα έτη μετά από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, από τις οποίες προέκυψε ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των πευκοδασών σε περιοχές στην Βόρεια Εύβοια, Μέγαρα Αττικής και Κορινθίας και οι οποίες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Να σημειωθεί ότι στην κηρυγμένη σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας περιοχή της Π.Ε. Κορινθίας δεν υπάρχουν πυρόπληκτοι ρητινεργάτες, σύμφωνα με  έγγραφο του αρμόδιου Δασαρχείου Κορίνθου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι είναι ρητινεργάτες οι οποίοι:

  • Περιλαμβάνονται στις καταστάσεις δικαιούχων του προγράμματος «Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για προστασία δασών 2020», των με αύξοντα αριθμό 16 και 17 αποφάσεων.
  • Ρητίνευαν εντός περιοχών κηρυγμένων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις με αύξοντα αριθμό 22 έως 26 αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Υπέστησαν καταστροφή ρητίνης από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές 2021.

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος ενίσχυσης, ανά δικαιούχο, καθορίζεται σε 1,30 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, που αυτός παρήγαγε το 2020, σύμφωνα με τις καταστάσεις δικαιούχων του προγράμματος «Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών για πυροπροστασία δασών έτους 2020» (3.700.000€/2.838.552 κιλά ρητίνης περίπου).

Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται ανά δικαιούχο δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, με βάση τα οριζόμενα στον Κανονισμό de minimis και υπόκειται σε απολογιστικό έλεγχο τήρησης των ορίων σώρευσης στο ΠΣΕΗΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με την υπό στοιχείο 34 απόφαση.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO