Στο 4,9% αναμένεται να ανέλθει ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2021, από 4,1% τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από τότε που η Eurostat καταγράφει τα εν λόγω δεδομένα, δηλαδή, εδώ και 25 χρόνια. Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν χαμηλότερη αύξηση στο 4,5% .

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο) και ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,2%, σε σύγκριση με με 1,9% τον Οκτώβριο).

Τα στοιχεία αυτά εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη νομισματική της πολιτική, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Και έρχονται σε μια στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν περισσότερα δεδομένα για τη παραλλαγή Όμικρον, η οποία ήδη ταλανίζει τις αγορές.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στον απόηχο της νέας παραλλαγής προκαλούν ανησυχίες για το πώς θα μπορούσαν να υποφέρουν οι οικονομίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τον ιό τώρα σε σύγκριση με τα πρώτα lockdown, αλλά οι παίκτες της αγοράς έχουν αντιμετωπίσει την προοπτική περαιτέρω περιορισμών.

Στη Γερμανία – μια χώρα που ιστορικά φοβάται τον υψηλό πληθωρισμό – ο ρυθμός έφτασε στο 6% σε υψηλό 29 ετών τον Νοέμβριο.

Η τάση είναι ίδια στη Γαλλία , όπου ο πληθωρισμός έφτασε το 3,4% τον Νοέμβριο, η υψηλότερη ένδειξη από το 2008.

Το ερώτημα που τίθεται στο μέλλον είναι πώς η ΕΚΤ θα ισοφαρίσει τις μετρήσεις του υψηλού πληθωρισμού με την αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία.

«Έπιασε ταβάνι;»

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται ότι πιθανότατα θα επιβραδυνθούν το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

Ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί προς το 2% το 2022, δήλωσε η ίδια σήμερα στο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, καθώς οι στενότητες στην προσφορά και οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας θα σταθεροποιηθούν.

«Οι περισσότερες προβλέψεις πράγματι είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2%, συνεπώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα γίνουν ανεξέλεγκτες», είπε η Σνάμπελ.

«Αν θεωρούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, θα αντιδρούσαμε οπωσδήποτε. Ωστόσο, για την ώρα, δεν βλέπουμε ενδείξεις για αυτό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή