Σε ισχυρό ρυθμό συνεχίστηκε η ανάπτυξη της Τουρκίας και το τρίτο τρίμηνο εξυπηρετώντας τη ρητορική του Ερντογάν για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Όμως, διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμοι δεδομένης της έκρηξης του πληθωρισμού και της δραματικής υποτίμησης της λίρας.
Τα αυξημένα επίπεδα κατανάλωσης το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πυροδότησαν το ΑΕΠ που εκτινάχθηκε με ετήσιο ρυθμό ύψους 7,4%. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, βοήθησαν επίσης οι υψηλές κρατικές δαπάνες αλλά και η έκρηξη των εξαγωγών, η αύξηση των οποίων έφτασε το 26% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά στοιχεία και του δευτέρου τριμήνου ήρθαν να «κουμπώσουν» στα όσα δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος για τις δυνατότητες της τουρκικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οποίας από την πανδημία φαντάζει πολύ πιο ισχυρή έναντι άλλων κρατών. Οι επίσημες προβλέψεις, άλλωστε, για το σύνολο της χρονιάς κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 9%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι σαφώς ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.
Βεβαίως, στα νούμερα αυτά οι διεθνείς αναλυτές προσφέρουν μια έτερη ανάγνωση δεδομένων και των νέων στοιχείων που προστέθηκαν στο παζλ με την μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της χώρας και την έναρξη μιας δυναμικής πτωτικής τροχιάς στα επιτόκια. Η υποτίμηση της λίρας επιταχύνθηκε με τις απώλειες της έναντι του δολαρίου να ξεπερνούν το 30% από το Σεπτέμβριο και την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Οι επιπτώσεις της νομισματικής κρίσης είναι ήδη επώδυνα ορατές στους ίδιους τους Τούρκους πολίτες και το καλάθι της νοικοκυράς, όμως είναι αναπόφευκτο, σύμφωνα με τους ξένους οικονομολόγους, να μην ανακόψει και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ο Ερντογάν ποντάρει πολλά στην αύξηση των εξαγωγών λόγω της φτηνής λίρας, όμως είναι απίθανο τα κέρδη αυτά να μπορέσουν να αντισταθμίσουν την καθίζηση στην εγχώρια κατανάλωση.
«Όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πιέζονται, η κατανάλωση θα αρχίσει να μειώνεται σημαντικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η Capital Economics, που από την πλευρά της βλέπει ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης είτε από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς είτε από τους πρώτους μήνες του 2022.
Ανάλογη άποψη εκφράζει και η Goldman Sachs, η οποία σε σημείωμα της προειδοποιεί πως «η πρόσφατη υποτίμηση της λίρας θα ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα της χώρας».
Οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν, εξάλλου, διεύρυνση των απωλειών για την τουρκική λίρα και περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού πάνω κι από το 25%.
Latest News
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα
Απεργιακά... Χριστούγεννα στo Harrods - Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Οργή στους εργαζόμενους του Harrods για το μέρισμα ύψους 180 εκατ. λιρών που μοιράστηκε στους μετόχους παρά την πτώση κερδών
Τσουνάμι ομολόγων απειλεί τις αγορές το 2025 - Η προειδοποίηση της BIS
Το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά πάνω από 12 τρισ. δολάρια το εννεάμηνο του 2024 φτάνοντας το ποσό των 323 τρισ. δολαρίων