Πτώση μεγαλύτερη του 3% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον , τρομάζοντας τις αγορές.

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας δήλωσε στους Financial Times πως τα εμβόλια δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγή όσο ήταν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργoύ Brent υποχώρησαν κατά 1,97 δολάρια, ή κατά 2,7% στα 71,47 δολάρια το βαρέλι , ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα στα 70,52 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό WTI υποχώρησαν κατά 1,65 δολάρια, ή κατά 2,4% στα 68,30 το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Αυγούστου.

Οι δηλώσεις του Μπανσέλ υπήρξαν καταλύτης σε μια αδύναμη αγορά, όπως είπε στο Reuters, γνώστης της αγοράς που διατηρεί την ανωνυμία του. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν βουτιά 12% την Παρασκευή, όταν ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη νέα μετάλλαξη ως ανησυχητικό στέλεχος, τροφοδοτώντας το φόβο για νέα lockdown επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάτυξης, που θα επηρρέασουν τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Με τα σύννεφα να απλώνονται πάνω από τον συντελεστή ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ο ΟΠΕΚ+ να παγώσει τα σχέδια του για την αύξηση της προσφοράς κατά 400.000 βαρέλια τη μέρα τον Ιανουάριο.

Ήδη τα μέλη του ΟΠΕΚ+ , που θα συνεδριάσουν στις 2 Δεκεμβρίου για να επανεξετάσουν το σχεδιάγραμμα προσφοράς, αισθόνονται πίεση από την έκτακτη απελευθέρωση μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες στο πλαίσιο διαχείρισης της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί η προοπτική να ξεκινήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, καθώς υπήρξαν ενθαρρυντικά σχόλια από διπλωματικές πηγές τη Δευτέρα όσον αφορά την εξέλιξη των συνομιλιών για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές