«Δεν είναι πια η ώρα για να μεταρρυθμίσουμε τη Γαλλία, αλλά για να τη σώσουμε. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να είμαι υποψήφιος για την προεδρία». Με αυτά τα λόγια, ο Ερίκ Ζεμούρ ανακοίνωσε και επισήμως σήμερα – με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα επτάλεπτης διάρκειας στο YouTube, που εξαρχής προσέλκυσε 90.000 ταυτόχρονους χρήστες – ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ήταν κάτι, άλλωστε, που αναμενόταν από καιρό, γι’ αυτό και οι δημοσκόποι είχαν προ πολλού περιλάβει τον Ζεμούρ στις έρευνές τους. Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν σοβαρή πιθανότητα να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους, φτάνοντας στον δεύτερο γύρο. Κάτι το οποίο, με τη σειρά του, συνεπάγεται ότι θα μείνει εκτός η παραδοσιακή εκπρόσωπος της γαλλικής Ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει πλέον κάθε λόγο να ανησυχεί.

Αντιδραστικό εθνικιστικό μανιφέστο

Το μήνυμα του Ζεμούρ έμοιαζε με ένα αντιδραστικό εθνικιστικό μανιφέστο. Αφού περιέγραψε τη Γαλλία με αναφορές στη «χώρα των ιπποτών», «του Βίκτορα Ουγκό», «των οδοφραγμάτων και των Βερσαλλιών», «του Κλεμανσό» ή ακόμη και «του Ζαν Μουλέν», απευθύνθηκε σε όλους εκείνους που, όπως είπε, αισθάνονται «ξένοι στην ίδια τους τη χώρα» και είναι «εξόριστοι από αυτήν».

Πρόκειται, ουσιαστικά, για εκείνη τη μερίδα της κοινωνίας από την οποία ο Ζεμούρ ελπίζει ότι θα αντλήσει τις περισσότερες ψήφους του. Όλους εκείνους και εκείνες, δηλαδή, που μέχρι σήμερα επέλεγαν την Λεπέν, αλλά έχουν δυσαρεστηθεί από την μετριοπαθή στάση της και την προσπάθεια που καταβάλει να γίνει αποδεκτή και αρεστή από την γαλλική αστική τάξη.

«Η μετανάστευση δεν είναι η πηγή όλων των προβλημάτων μας, έστω κι αν τα επιδεινώνει όλα», τόνισε επίσης ο Ζεμούρ, ο οποίος επιχείρησε να ενισχύσει με κάθε τρόπο το αντισυστημικό και αντιευρωπαϊκό προφίλ του. Για τον λόγο αυτό, ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει να γίνει η φωνή όλων των Γάλλων οι οποίοι είναι θύματα του κατεστημένου, και «εξαπατώνται από τους ισχυρούς, τις ελίτ, τους καλοθρεμμένους, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς, τους ακαδημαϊκούς, τους κοινωνιολόγους, τους συνδικαλιστές, τις θρησκευτικές αρχές».

Η ΕΕ απειλεί τη Γαλλία!

Ειδικά δε όσον αφορά την ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι «ποτέ δεν πρόκειται να γίνει ένα έθνος». Υποσχέθηκε δε να «ανακτήσει» την κυριαρχία της Γαλλίας, η οποία «έχει εγκαταλειφθεί στους τεχνοκράτες και τους Ευρωπαίους δικαστές».

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν – εκτός της Λεπέν – η σημερινή εξέλιξη πρέπει να κάνει και τον Εμανουέλ Μακρόν να φοβάται και τι ακριβώς; Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος παραμένει το φαβορί για να περάσει στον δεύτερο γύρο και να επανεκλεγεί (έστω και αν δεν πρέπει να υποτιμά την απειλή εκ μέρους της παραδοσιακής Δεξιάς, των Ρεπουμπλικάνων, που εκλέγουν αυτή την εβδομάδα τον υποψήφιό τους), ελπίζει φυσικά ότι η λογική του «δημοκρατικού τόξου» θα λειτουργήσει και πάλι.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, με το άθροισμα των (δημοσκοπικών) ποσοστών Ζεμούρ και Λεπέν να υπερβαίνει το 30% και τους πάντες να θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα αλληλοϋποστηριχθούν στον δεύτερο γύρο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πολύ περισσότερο μετά την οδυνηρή εμπειρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, του Ζαΐχ Μπολσονάρου στη Βραζιλία και άλλων ακροδεξιών λαϊκιστών σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα