Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά προβλέπει ότι θα είναι τα υπάρχοντα εμβόλια στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Μιλώντας στου Financial Times, o Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παράγουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές.
Τα δύο χαρακτηριστικά της Όμικρον
Τα δύο χαρακτηριστικά της Όμικρον, ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα γκάμα εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος, όπως είπε.
«Νομίζω ότι θα είναι υλική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα καταλήγουν ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Αύξηση στις νοσηλείες και στο δείκτη θετικότητας
Την ίδια ώρα αξιωματούχοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Όμικρον.
Ωστόσο, ο Μπανσέλ είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Όμικρον αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid-19.
Δεν περίμεναν σύντομα μια τόσο μεταλλαγμένη παραλλαγή
Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα σαφέστερα δεδομένα που δίνουν μια ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον και εάν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, είπε ότι, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον και πρότεινε ότι ίσως πρέπει να δοθούν πιο ισχυρές ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο μεταξύ.
Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν
«Η [Moderna] και η Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε τα δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο Μπανσέλ, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισ. δόσεις το 2022.
Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Ξεκινά να φτιάχνει εμβόλιο η BioNTech
Σύμφωνα με τον Μπανσέλ, είναι επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna στην Όμικρον σε μια εποχή που και άλλες παραλλαγές εξακολουθούν να κυκλοφορούν.
Πολιτική απόφαση η αδιαφορία για τις αναπτυσσόμενες χώρες
Αναφερόμενος επίσης στην κριτική που δέχονται οι μεγάλες φαρμακευτικές ότι δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εμβόλων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, είπε ότι «αυτή ήταν κυρίως μια πολιτική απόφαση από τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ, μας είπαν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το 60% της παραγωγής μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή δεν ήταν απόφαση της Moderna, ήταν απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης».
Επίσης, αναφερόμενος στον μηχανισμό Covax, είπε ότι υπήρχε πλεόνασμα εμβολίων για την Αφρική και ότι 70 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna βρίσκονταν σε αποθήκες επειδή είτε ο διεθνής οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με τον εμβολιασμό χωρών χαμηλού εισοδήματος είτε οι μεμονωμένες κυβερνήσεις δεν τα είχαν παραδώσει.
«Μας τελειώνει ο χώρος. Είναι επειδή είτε δεν έχουν τελωνειακά έγγραφα, είτε δεν έχουν χωρητικότητα σε ψυγείο, είτε επειδή η ικανότητα να μεταφέρουν τις δόσεις είναι μια πρόκληση», εξήγησε.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος