Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου λαμβάνει σήμερα το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e ΕΦΚΑ με το οποίο επιχειρείται ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του ταμείου σε νέες «υγιείς βάσεις». Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί σε συζήτηση το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται το νέο οργανόγραμμα και αλλαγές στην εσωτερική λειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, ευελιξία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων εξυπηρέτησης του πολίτη, πάταξη της γραφειοκρατίας και της δυσκινησίας και εισαγωγή νέων σύγχρονων μεθόδων management στον ΕΦΚΑ.

Αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου, θα ανακοινώσουν τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και τους στόχους της μεταρρύθμισης της λειτουργίας του ασφαλιστικού ταμείου.

Πέραν των αλλαγών στη λειτουργία του ταμείου θα επέλθει και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του με προγράμματα παρέμβασης συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2024. Στις ψηφιακές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται: η ψηφιακή αναβάθμιση του ΕΦΚΑ, με την ψηφιοποίηση των αρχείων του με χρονικό ορίζοντα το 2024 και προϋπολογισμό 27 εκατ. ευρώ. Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, ώστε να επικοινωνούν οι υπηρεσίες – των διαφορετικών ενοποιημένων ταμείων – μεταξύ τους. Και η αναβάθμιση του συστήματος ΑΤΛΑΣ με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το 2024, με στόχο την μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων.

Ήδη στο μεσοδιάστημα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προχώρησε στην υιοθέτηση μέτρων, που οδηγούν στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ταμείου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόκειται για τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών 1555, ο οποίος διευκολύνει, τόσο τους πολίτες, όσο και τους υπαλλήλους, οργανώνοντας με έναν καλύτερο και διαφορετικό τρόπο, την επικοινωνία με τους πολίτες.

Τη μονιμοποίηση των ηλεκτρονικών ραντεβού, την προμήθεια 3.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών, για λογαριασμό του ΕΦΚΑ και την θέσπιση και χορήγηση bonus, για τους υπαλλήλους που απονέμουν περισσότερες συντάξεις.

Εκκρεμείς συντάξεις

Στο μεταξύ αύξηση των εκκαθαρίσεων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης καταγράφηκε κατά το μήνα Οκτώβριο, αλλά ωστόσο άπιαστος παραμένει ο στόχος των 30.000 απονομών μηνιαίως που έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εργασίας, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης ΑΤΛΑΣ κατά το μήνα Οκτώβριο εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας, καθώς τον αντίστοιχο μήνα του 2020 είχαν εκδοθεί 18.881 συντάξεις και το 2019 10.879.

Στο δεκάμηνο συνολικά έχουν εκδοθεί 176.167 συνταξιοδοτικές αποφάσεις ενώ αναμένεται στο τέλος Δεκεμβρίου να ξεπεράσουν τις 200.000.

Την ίδια ώρα μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης , οι οποίες τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 20.948 από 18.897 τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις τον Οκτώβριο διαμορφώθηκαν στις 122.528.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες