Ρεκόρ μήνα, αλλά και ρεκόρ έτους από τον e-ΕΦΚΑ, στην έκδοση συντάξεων καταγράφεται στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο 2021, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «μέσα σε έναν μήνα, εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας. Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου».

Μείωση στοκ εκκρεμών συντάξεων

O e-ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι «οι δύο αυτές επιδόσεις δικαιολογούν και τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς αυτές, κατά τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 92.180 από 141.509 που ήταν έναν χρόνο πριν» και προσθέτει:

«Αξίζει να τονιστεί πως, από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους, οι περίπου 50.000 λαμβάνουν είτε προσωρινή είτε προκαταβολή σύνταξης. Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο των 6.000 ευρώ για αγρότες ή 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν ή έχουν κάποιον άλλο λόγο.

Ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων, προκειμένου να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων που οφείλουν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοσή τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν έναν χρόνο πριν.

Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, εφέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων, για τις οποίες έχουν συσσωρευτεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά».

Αποκλιμάκωση, παρά την αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης

Όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, «η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης».

«Ειδικότερα, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης, εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα. Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα» διευκρινίζει.

Κ. Χατζηδάκης: Οι επιδόσεις αυτές θα αυξηθούν προκειμένου να εξαλείψουμε τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2022

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο e-ΕΦΚΑ καταφέρνει να πετύχει ρεκόρ μήνα, αλλά και ρεκόρ έτους, στην έκδοση νέων συντάξεων. Τα στοιχεία της έκθεσης “ΑΤΛΑΣ” για τον μήνα Οκτώβριο αποτυπώνουν πλήρως την πραγματικότητα που είναι η σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας των υπαλλήλων και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, αλλά και των δράσεων που υλοποιήσαμε το τελευταίο διάστημα στον Οργανισμό, όπως η τοποθέτηση ομάδας έργου με project manager, η δημιουργία ειδικής ομάδας για τις διαδοχικές συντάξεις στο “Πράσινο Κτίριο”, η λειτουργία του ηλεκτρονικού “Πύργου Ελέγχου” για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των διευθύνσεων και των εισηγητών, η εγκατάσταση 3.000 νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.ά..

Παράλληλα, προς αυτήν την κατεύθυνση, παρουσιάζουμε αύριο στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που θα βάλει τον Οργανισμό σε “σύγχρονες ράγες” και θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων και γενικότερα στη λήψη αποφάσεων.

Οι επιδόσεις που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο είναι απολύτως ρεαλιστικό όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να καταφέρουμε να εξαλείψουμε οριστικά τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2022».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, σημείωσε: «H έκθεση “ΑΤΛΑΣ” Οκτωβρίου αποτυπώνει πλήρως τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων management που έχει θέσει στη διάθεση της διοίκησης η ομάδα έργου. Με σκληρή δουλειά φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο να εξαλείψουμε πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax