Σύμφωνα με το δίκτυο Twitter, ο Jack Dorsey παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της. Τη θέση του θα αναλάβει ο Parag Agrawal, πρώην CTO του Twitter. Ο Dorsey θα διατηρήσει μόνο τη θέση του στο συμβούλιο συμβούλων της εταιρείας.

Στην επιστολή παραίτησης του, που κοινοποίησε στο Twitter, ο Dorsey έγραψε «μετά από σχεδόν 16 χρόνια ρόλου στην εταιρεία μας…από συνιδρυτή μέχρι διευθύνοντα σύμβουλο μέχρι εκτελεστικό πρόεδρο έως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο έως διευθύνοντα σύμβουλο…Αποφάσισα ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να φύγω».

Παραίτηση ή Απόλυση?

Σύμφωνα με το VANITY FAIR, αρκετοί υπάλληλοι θεωρούν ότι ο Dorsey ‘εκδιώκεται’ ως Διευθύνων Σύμβουλος, αντί να αποχωρήσει εκούσια. Το 2020, η Elliott Management – ένα hedge fund γνωστό για επενδύσεις ακτιβιστών που ελέγχει περιουσιακά στοιχεία περίπου $48 δισεκατομμυρίων – είχε αγοράσει μετοχές του Twitter ύψους $ 1 δισεκατομμυρίου και ξεκίνησε μια εκστρατεία, ζητώντας αλλαγές στο Twitter και έχοντας ένα συγκεκριμένο στόχο: να απαλλαχθεί από τον Dorsey. Εκείνη την εποχή, ο Dorsey αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι ήταν ιδρυτής του Twitter, και επομένως το μόνο άτομο που μπορούσε να το διευθύνει.
Τον Μάιο, η Elliott Management κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό της και άρα τον ‘λόγο’ της στο Twitter, αγοράζοντας μετοχές άνω των $200 εκατομμυρίων, όταν η αξία της εταιρείας είχε μειωθεί πάνω από 15% μετά από μια υποτονική έκθεση κερδών.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους, η παραίτησή του αντιμετωπίστηκε με έναν πολύ περίεργο τρόπο. Αντί να υπάρξει μια επικαλυπτόμενη μεταβατική περίοδος, όπου ο Dorsey θα εκπαίδευε τον αντικαταστάτη του, η αλλαγή έγινε αμέσως. Αυτό όμως που αποτελεί ένδειξη μια ακούσιας απόλυσης και όχι εκούσιας παραίτησης, είναι ότι ο Dorsey όχι μόνο αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά ότι έφυγε και από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter τον Μάιο. Αναφορικά, όταν οι ιδρυτές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι αποχωρούν, συχνά παραμείνουν επ’ αόριστον για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της κατεύθυνσης μιας εταιρείας, δεδομένης της δικής τους αντίληψης για μια επιχείρηση.
Άτομο κοντά στην εταιρεία και στο διοικητικό συμβούλιο μου δήλωσε στο VANITY FAIR ότι το πιο πιθανό αίτιο της απότομης απομάκρυνσής του εντοπίζεται κάπου στη μέση μιας παραίτησης και ενός έμμεσου εξαναγκασμού.

Όπως και αν έχει, ο Dorsey φεύγει από μια εταιρεία στην οποία πέρασε σχεδόν 16 χρόνια παλεύοντας με νύχια και με δόντια για να παραμείνει μέλος.

Το έργο του Jack Dorsey

Ο 45χρονος Dorsey είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος στη Square, μια εταιρεία ψηφιακών πληρωμών που διευθύνει παράλληλα με το Twitter.
Ο επιχειρηματίας συνίδρυσε το Twitter το 2006 και υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλός του μέχρι το 2008, προτού αναγκαστεί να αποχωρήσει από τον ρόλο. Επέστρεψε για δεύτερη θητεία το 2015, μετά την παραίτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Dick Costolo. Η Elliott Management που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στο Twitter, προσπάθησε να απομακρύνει τον Jack Dorsey από τον ρόλο πέρυσι, καθώς δεν ήταν βέβαιη για το κατά πόσο ήταν ικανός να διευθύνει και τις δύο εταιρείες ταυτόχρονα. Τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία με τη διοίκηση του Twitter, επιτρέποντας στον Dorsey να παρατείνει την παραμονή του στην εταιρεία. Ο Dorsey δημιούργησε την Square’s Cash App σημαντικό παίκτη στις peer-to-peer συναλλαγές, καθώς επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν εύκολα κρυπτονομίσματα και να στέλνουν πληρωμές σε φίλους ή πωλητές.

Ο ίδιος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του Bitcoin, ενώ η εταιρεία του ‘Square’ συνέβαλε στη θεσμική υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος πέρυσι, όταν αγόρασε για πρώτη φορά Bitcoin για το ταμείο της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα