Σε υψηλά 10ετίας κινούνται οι τιμές του καφέ με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η στενότητα στην αγορά θα συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου για τον καφέ έκλεισαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 2,34 δολάρια ανά λίβρα (1 λίβρα = 0.4536 κιλά) ενώ την Πέμπτη έφτασαν τα 2,46 δολάρια στο Intercontinental Exchange της Νέας Υόρκης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, όταν το εμπόρευμα ξεπέρασε τα 3 δολάρια ανά λίβρα.

Την ίδια ώρα, η τιμή αναφοράς της Διεθνούς Ένωσης Καφέ ήταν στα 2,07 δολάρια ανά λίβρα την Παρασκευή, αυξημένη κατά 85% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank, δήλωσε στο CNBC ότι τους τελευταίους 12 μήνες, «μια τέλεια καταιγίδα γεγονότων συνωμοτεί για να δώσει ώθηση στον αγαπημένο μας κόκκο».

Νέες αυξήσεις στον καφέ – Τι συμβαίνει με τη δημοφιλέστερη ποικιλία στον πλανήτη

«Το ερώτημα για τη μελλοντική κίνηση των τιμών είναι κατά πόσο αυτές οι εξελίξεις είναι πιο μακροχρόνιες», δήλωσε, για να προσθέσει «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα καιρικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται στη Βραζιλία φέτος, όπου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίας, μια σύντομη περίοδο παγετού που έπληξε ορισμένες από τις περιοχές καλλιέργειας και ακολούθησε περίοδος ξηρασίας».

Ο Hansen πρόσθεσε ότι αυτά τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την τιμή του καφέ όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2022 και ενδεχομένως το 2023.

Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Παράλληλα με τις κακές καιρικές συνθήκες, οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά του καφέ, εφόσον  παραγωγοί και εταιρείες που διυλίζουν τον καφέ στο προϊόν που καταναλώνουμε βρίσκονται συνήθως σε διαφορετικές χώρες. Η αβεβαιότητα της αγοράς προέρχεται επίσης από τις συνθήκες που επικρατούν σε εξαγωγικές χώρες όπως η Αιθιοπία, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, και το Βιετνάμ, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού γεγονός θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης: «Πικρός» καφές τον χειμώνα – Πόσο θα ακριβύνουν οι τιμές;

Ο Maximillian Copestake, εκτελεστικός διευθυντής των ευρωπαϊκών πωλήσεων καφέ της Marex, δήλωσε ότι ο καφές βρίσκεται σε “έναν ράλι τιμών που οδηγείται κυρίως από τα προβλήματα στις μεταφορές”.

Cup of coffee full of coffee beans top view

“Αν έχεις ζημιά στη Βραζιλία ή στο Βιετνάμ -ή και στις δύο αυτές χώρες- κάτι που είχαμε, η αγορά “τρελαίνεται” προσπαθώντας να ενθαρρύνει άλλες χώρες να παράγουν καφέ. Αυτή είναι η βασική αρχή, και στη συνέχεια, το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι διαταραχές στη μεταφορική αλυσίδα”.

Ο Copestake σημείωσε ότι η παραγωγή καφέ χρειάζεται περίπου δύο χρόνια για να ανταποκριθεί σε μια αλλαγή των τιμών, εκτιμώντας ότι αυτές θα παραμείνουν υψηλές και αμετάβλητες και στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές