Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, από τη Βραζιλία έως το Βιετνάμ, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες και τα αυξανόμενα κόστη των λιπασμάτων οδήγησαν τις τιμές του καφέ σε νέα υψηλό επταετίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Arabica για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκαν έως και 4,8% στα 2,235 δολάρια η λίβρα στη Νέα Υόρκη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, αυξάνοντας σημαντικά τα κόστη για εταιρείες όπως η Starbucks Corp και η Peet’s Coffee & Tea Inc.

Το ράλι αυτής της εβδομάδας έρχεται εν μέσω πτώσης των πιστοποιημένων αποθεμάτων και ενός σταθερότερου βραζιλιάνικου νομίσματος που διέβρωσε τα κίνητρα για την πώληση εμπορευμάτων σε δολάρια ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι πρώτες προβλέψεις για την καλλιέργεια της χώρας το 2022 δείχνουν ότι θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις στις τιμές.

Διαβάστε επίσης: Γιατί καθημερινή απόλαυση μετατρέπεται σε πολυτέλεια – Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου 2022

Η άνοδος των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης απειλεί ακόμη υψηλότερες τιμές σε καφετέριες και παντοπωλεία καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων γίνεται πιο οξύς. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η παραγωγή της Βραζιλίας το 2021 έπεσε μετά την ξηρασία και τον παγετό που κατέστρεψαν τα δέντρα και οι βροχές θα παραμείνουν κρίσιμες για οποιαδήποτε ανάκαμψη το 2022. Ο δεύτερος στην κατάταξη προμηθευτής arabica, η Κολομβία, παλεύει με τις υπερβολικές βροχοπτώσεις που μειώνουν τις αποδόσεις και αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας των φυτών. Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής αραβικής.

Οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ το αυξημένο κόστος μεταφοράς και η έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εμποδίζουν τις εξαγωγές. Αυτό έχει σταματήσει τις αποστολές εκατομμυρίων σακουλιών καφέ από τη Βραζιλία. Το Βιετνάμ, ο κορυφαίος προμηθευτής robusta, έχει δει επίσης να αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι ναύλοι.

Εν τω μεταξύ, το κόστος των λιπασμάτων αυξάνεται στη Βραζιλία εν μέσω παγκόσμιων περιορισμών στις εξαγωγές και ισχυρής ζήτησης, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Χώρες όπου τα νομίσματα έχουν υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου αισθάνονται ακόμη περισσότερο τον αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης της Κόστα Ρίκα.

Οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές καθώς το αυξημένο κόστος αποστολής συνεπάγεται κέρδη για παραγωγούς, εξαγωγείς, εισαγωγείς, ψήστες και λιανοπωλητές, δήλωσε ο Christian Wolthers, πρόεδρος της Wolthers Douque, εισαγωγέα από τη Φλόριντα του οποίου η οικογένεια εργάζεται στη βραζιλιάνικη επιχείρηση καφέ για δεκαετίες.

Στο Λονδίνο, ο καφές robusta ανέβηκε για δεύτερη συνεδρία, ανεβάζοντας την προκαταβολή 12 μηνών στο 63%. Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται ευρέως για στιγμιαία ποτά όπως το Nescafe της Nestle.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές