
Το Τελ Αβίβ αποτελεί την εμπορική «πρωτεύουσα» του Ισραήλ η οποία επιπλέον είναι ένα αξιοθαύμαστο δείγμα συνδυασμού του σύγχρονου τρόπου ζωής με την ιστορία και την παράδοση. Αυτή η πόλη θεωρείται πλέον η πιο ακριβή στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής (Worldwide Cost of Living Survey) από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης του Economist (Economist Intelligence Unit), το ισχυρό σεκέλ και οι αυξανόμενες τιμές σε αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα και μεταφορές ώθησαν το Τελ Αβίβ στην κορυφή της λίστας, τέσσερις θέσεις πάνω από την περυσινή της κατάταξη.
Το Παρίσι, που το 2020 μοιραζόταν την κορυφή της λίστας με τη Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μαζί με τη Σιγκαπούρη.
Η έρευνα, που πρωτίστως συγκρίνει τις τιμές περισσότερων των 200 προϊόντων και υπηρεσιών σε 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρείες για τη διαπραγμάτευση της κατάλληλης αποζημίωσης κατά τη μετεγκατάσταση προσωπικού, αλλά μπορεί επίσης να αποκαλύψει τάσεις τιμών τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα προβλήματα εφοδιασμού των αγορών, απόρροια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχει ωθήσει τις τιμές των αγαθών προς τα επάνω, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τον Σεπτέμβριο το κόστος αποστολής ενός τυπικού κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων ήταν τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.
Κάποιες πόλεις βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης η Τεχεράνη, η οποία υπό την πίεση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, ανέβηκε 50 θέσεις στη λίστα, καταλαμβάνοντας πλέον την 29η θέση. Οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών στο Καράκας της Βενεζουέλας ανέβηκαν κατά 1.766%, τιμή εξωπραγματική η οποία διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα εν μέρει μέσω του προγράμματος συγκράτησης των τιμών από την τοπική κυβέρνηση.
Ακόμη και αν εξαιρεθούν οι ιδιαίτερες περιπτώσεις της Τεχεράνης και του Καράκας, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έρευνας Κόστους Ζωής δείχνουν ότι ο μέσος όρος των παγκόσμιων τιμών έχει ανέβει κατά 3,5% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με άνοδο 1,9% μόλις ένα χρόνο πριν.
Ωστόσο, οι τιμές δεν ανεβαίνουν παντού. Η Ρώμη είχε φέτος μεγάλη πτώση, πέφτοντας 16 θέσεις και καταλήγοντας στην 48η της κατάταξης. Επιπλέον, οι περισσότερες αμερικανικές πόλεις κινούνται πτωτικά χάρη στην πολιτική κινήτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να αναζωογονήσει την οικονομία εν μέσω πανδημίας.


Latest News

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

ΗΠΑ: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό