Κατά τη διάρκεια του 2020, άνθρωποι και οργανισμοί υπέστησαν πολλές αλλαγές. Η επιδημιολογική κατάσταση και οι επακόλουθοι περιορισμοί των lockdown σε όλο τον κόσμο επηρέασαν σοβαρά την επικοινωνιακή πτυχή της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής των ανθρώπων. Οι νέες συνθήκες δημιούργησαν διαφορετικές προκλήσεις και κοινωνική απομόνωση σε συνδυασμό με έλλειψη επικοινωνίας με συναδέλφους – αυτά ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα προβλήματα για τους εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας.

Η Kaspersky ερεύνησε 4.303 εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής από 31 χώρες για να μάθει πώς οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι κατάφεραν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και πώς οι νέες μορφές εργασίας συσχετίζονται με την ευημερία των εργαζομένων μακροπρόθεσμα. Ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων έχει μεταβεί με επιτυχία στην εποχή των ψηφιακών επικοινωνιών, ένας σημαντικός αριθμός ερωτηθέντων δεν μπορούσε να υιοθετήσει τον εξ αποστάσεως τρόπο ζωής και εξακολουθεί να αισθάνεται απομονωμένος (39%) ενώ εργάζεται από το σπίτι. Δεδομένου του γεγονότος ότι η μοναξιά συμβάλλει στην εξουθένωση των εργαζομένων, όχι λιγότερο από άλλους αποτρεπτικούς παράγοντες όπως η εξάντληση και το άγχος, αυτό το στατιστικό στοιχείο θα πρέπει να ανησυχεί τα στελέχη επιχειρήσεων.

Ένας λόγος για καλύτερες συνδέσεις με τους συναδέλφους, όπως αναφέρεται από περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους, θα μπορούσε να είναι η εκτεταμένη χρήση μη εταιρικών υπηρεσιών επικοινωνίας που έχουν αυξηθεί σύμφωνα με την έρευνα. Η επικοινωνία για εργασιακούς σκοπούς μέσω μη εταιρικών υπηρεσιών email έχει αυξηθεί από 67% σε 69%, η μη εταιρική χρήση messenger έχει αυξηθεί από 61% σε 64%, μη εταιρικό λογισμικό προγραμματισμού πόρων από 42% σε 45%, πλατφόρμες web-conferencing από 83% σε 86%, και τα κοινωνικά δίκτυα από 67% σε 70%.

Το πρόβλημα είναι ότι η λιγότερο επίσημη αλληλεπίδραση μεταξύ των συναδέλφων μέσω μη εταιρικών μέσων όχι μόνο διευκολύνει την επικοινωνία και δίνει την αίσθηση ότι είναι συνδεδεμένοι, αλλά αυξάνει και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο για την εταιρεία. Οι αποκαλούμενες «shadow IT» υπηρεσίες δεν αναπτύσσονται και δεν ελέγχονται από εταιρικά τμήματα πληροφορικής και θα μπορούσαν να είναι δυνητικά επικίνδυνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία