Η SpaceX χρειάστηκε να διορθώσει τις τροχιές δορυφόρων της υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη σύγκρουση με συντρίμμια που πιθανότατα προέρχονται από πρόσφατη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε στο Twitter ο ιδρυτής της SpaceX Ίλον Μασκ, σχολιάζοντας την απόφαση της NASA να ακυρώσει την Τρίτη διαστημικό περίπατο στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επικαλούμενη αυξημένη κίνδυνο πρόσκρουσης διαστημικών σκουπιδιών.

«Χρειάστηκε να μετατοπίσουμε τις τροχιές μερικών δορυφόρων του Starlink για να μειώσουμε τον κίνδυνο σύγκρουσης» έγραψε ο Μασκ.

Η Ρωσία δέχεται διεθνείς επικρίσεις την της δοκιμή της 15ης Νοεμβρίου, στην οποία ένας ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος καταστράφηκε με «αντιδορυφορικό πύραυλο άμεσης ανόδου».

Διαβάστε επίσης: Απόφαση για το δορυφορικό Internet στην Ελλάδα

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η δοκιμή δημιούργησε «τουλάχιστον» 1.500 θραύσματα αρκετά μεγάλα για να καταγραφούν από το έδαφος, και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να καταφύγει προληπτικά σε σταθμευμένα σκάφη.

Τα συντρίμμια της ρωσικής δοκιμής αποτελούν δυνητική απειλή για οτιδήποτε κινείται σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένου του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τρία άτομα.

Ακόμα και μικρά αντικείμενα που δεν μπορούν να καταγραφούν από το έδαφος μπορούν να χτυπήσουν δορυφόρους και να τους στείλουν σε φθίνουσα τροχιά μέχρι να καταστραφούν φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα.

Μεγαλύτερα θραύσματα από τη δοκιμή θα μπορούσαν να διαλύσουν δορυφόρους σε συντρίμμια, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις σε αλυσιδωτή αντίδραση.

Ο κίνδυνος σύγκρουσης αναπόφευκτα θα μεγαλώνει για την SpaceX καθώς αυξάνει τον αριθμό των δορυφόρων που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Ο αστερισμός του Starlink περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 2.000 δορυφόρους, όμως η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για συνολικά 42.000 δορυφόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία