Η μετοχή της Alibaba έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ στο Χονγκ Κονγκ την Πέμπτη, εν μέσω φόβων ότι ο κινεζικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να αναγκαστεί να χάσει την κύρια εισαγωγή του στη Νέα Υόρκη.

Πληθαίνουν οι αναφορές ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές θα περιορίσουν τις δυνατότητες των εταιρειών να εισαχθούν στο εξωτερικό, αυξάνοντας την πιθανότητα η Alibaba και άλλοι τεχνολογικοί όμιλοι να εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή τον Nasdaq.

Η μετοχή της Alibaba στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,5% την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που η εταιρεία ξεκίνησε τη δευτερεύουσα εισαγωγή της στην Ασία το 2019. Η μετοχή της εταιρείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,5% την Πέμπτη, έχοντας σχεδόν υποχωρήσει 4% Τετάρτη.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο ρυθμιστικό μέτωπο αφορά τις λεγόμενες «οντότητες μεταβλητού ενδιαφέροντος» (VIEs) – μια εταιρική δομή που χρησιμοποιείται από την Alibaba και άλλες κινεζικές εταιρείες για να καταγράψουν τις offshore εταιρείες και να παρακάμψουν τους κανόνες του Πεκίνου σχετικά με τις ξένες επενδύσεις.

Νέες απαγορεύσεις από τις αρχές της Κίνας

Η Κίνα σχεδιάζει να απαγορεύσει στις εταιρείες να εισάγονται σε διεθνείς χρηματαγορές χρησιμοποιώντας τη δομή VIE, ανέφερε το Bloomberg την Τετάρτη, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, αν και το Χονγκ Κονγκ θα αποτελεί εξαίρεση που υπόκειται σε ρυθμιστική έγκριση.

Τα σχέδια θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν το συντομότερο αυτό το μήνα, σύμφωνα με την έκθεση, και μπορεί να απαιτήσουν από εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες στο εξωτερικό μέσω VIEs να ανανεώσουν τις δομές ιδιοκτησίας και να είναι πιο διαφανείς. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πιο ευαίσθητες εταιρείες —για παράδειγμα, η Alibaba— ενδέχεται να υποχρεωθούν να διαγραφούν από τις Η.Π.Α.

Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας διέψευσε την αναφορά του Bloomberg.

Τα VIE ελέγχονται επίσης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές των ΗΠΑ ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσουν πλήρως τη φύση των μεριδίων τους σε κινεζικούς τίτλους εισηγμένους στις ΗΠΑ. Αμερικανοί επενδυτές που αγοράζουν μετοχές της Alibaba κατέχουν στην πραγματικότητα μερίδιο σε μια υπεράκτια εταιρεία-κέλυφος, που έχει συμβατική σχέση με την κινεζική εταιρεία εκμετάλλευσης.

Οι μετοχές της Alibaba κατέρρευσαν κατά περισσότερο από 45% φέτος εν μέσω σκλήρυνσης ρυθμιστικών ελέγχων από το Πεκίνο στον τεχνολογικό τομέα της χώρας και, πιο πρόσφατα, ενδείξεων επιβράδυνσης της ανάπτυξης της εταιρείας. Η εισηγμένη στις ΗΠΑ μετοχή διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2017.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή