
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να προσφέρει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους, σ’ έναν κόσμο όπου μαίνονται η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι ένοπλες συρράξεις, που σαρώνουν ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Συνολικά, περίπου 274 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια της μιας ή της άλλης μορφής το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% από τον φετινό, που είχε ήδη καταρρίψει όλα τα ρεκόρ, εξήγησε σήμερα Πέμπτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του οργανισμού.
Πρόκειται για τον έναν στους 29 ανθρώπους στον κόσμο.

Ποτέ πριν ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν βοήθεια «δεν ήταν τόσο υψηλός», υπογράμμισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Ο Οργανισμός θέλει να προσφέρει βοήθεια τον επόμενο χρόνο σε ευάλωτους ανθρώπους σε 63 χώρες.
Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ – Συνεχίζουν να αυξάνονται τα επίπεδα ακραίας πείνας παγκοσμίως
Η λιμοκτονία παραμένει «τρομακτική προοπτική» για 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 χώρες, πολύ περισσότερο διότι ακραία φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συρρικνώνουν τις προμήθειες τροφίμων.
Η ετήσια έκθεση του OCHA, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο τραγωδιών και μιζέριας – από το Αφγανιστάν, ως την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ.
Χωρίς να λογαριάζεται πως συνεχίζει να μαίνεται η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία οδεύει στην τρίτη της χρονιά και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή επισήμως σε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, στην πραγματικότητα πιθανόν διπλάσιους ως τριπλάσιους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το φάσμα του λιμού
Η πανδημία βύθισε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια την περασμένη χρονιά, συνοψίζει η έκθεση του OCHA.
Προκάλεσε χάος σε πολλά συστήματα υγείας, με καταστροφικό αντίκτυπο στον αγώνα εναντίον άλλων επιδημιών, όπως ο HIV, η φυματίωση, η ελονοσία. Φέτος, 23 εκατομμύρια παιδιά δεν μπόρεσαν να λάβουν καν βασικά εμβόλια.
Εξάλλου, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατελείωτη λιτανεία φυσικών καταστροφών που προκαλεί ενδέχεται να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες ως το 2050.
Είναι η κλιματική αλλαγή αυτή που κάνει τον λιμό «πραγματική όσο και τρομακτική πιθανότητα για 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 χώρες», σημειώνεται στην έκθεση.
«Αν δεν υπάρξει διαρκής και άμεση δράση, το 2022 μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό» σε έναν κόσμο όπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποσιτίζονται.
Στο Αφγανιστάν, τον κίνδυνο μεγεθύνει ο συνδυασμός δεκαετιών πολέμου, καταστροφικής ξηρασίας και ελεύθερης πτώσης της οικονομίας, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο.
Διαβάστε επίσης: Γυναίκα της Υπαίθρου – Το «κλειδί» για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας
Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του χρειάζονται βοήθεια και εννιά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Ο ΟΗΕ προβλέπει πως θα χρειαστεί 4,5 δισεκ. δολάρια για να προσφέρει βοήθεια σε 22 εκατ. Αφγανούς την επόμενη χρονιά.
Η Υεμένη και η Συρία, εμπόλεμες χώρες εδώ και χρόνια, επίσης χρειάζονται βοήθεια, όμως οι ανάγκες της Αιθιοπίας γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και ανησυχούν περισσότερο τον ΟΗΕ αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα διέταξε τον στρατό να επιτεθεί στην επαρχία Τιγκράι.
Η ένοπλη σύρραξη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες ωμότητες, προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων αμάχων.
Σύμφωνα με την έκθεση του OCHA, 26 εκατομμύρια πολίτες της Αιθιοπίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Κάπου 400.000 άνθρωποι στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής οδεύουν να βυθιστούν στον λιμό.
Για τον Μάρτιν Γκρίφιθς, στην Αιθιοπία καταγράφεται σήμερα «η πιο ανησυχητική κατάσταση». Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχουν αρκετές ακόμη πολύ σοβαρές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Γκρίφιθς επισήμανε πάντως κι ορισμένες επιτυχίες του ΟΗΕ, ιδίως ότι περιόρισε την έκταση καταστροφών. Τον τελευταίο χρόνο έτσι προσέφερε βοήθεια σε 107 εκατ. ανθρώπους, το 70% αυτών στους οποίους ήθελε να φθάσει, ανάμεσά τους μισό εκατομμύριο πολίτες του Νότιου Σουδάν που σώθηκαν από τον λιμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές