Θα χρειαστούν τουλάχιστον 41 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να προσφέρει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους, σ’ έναν κόσμο όπου μαίνονται η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι ένοπλες συρράξεις, που σαρώνουν ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Συνολικά, περίπου 274 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια της μιας ή της άλλης μορφής το 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% από τον φετινό, που είχε ήδη καταρρίψει όλα τα ρεκόρ, εξήγησε σήμερα Πέμπτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του οργανισμού.

Πρόκειται για τον έναν στους 29 ανθρώπους στον κόσμο.

Ποτέ πριν ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν βοήθεια «δεν ήταν τόσο υψηλός», υπογράμμισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο Οργανισμός θέλει να προσφέρει βοήθεια τον επόμενο χρόνο σε ευάλωτους ανθρώπους σε 63 χώρες.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ – Συνεχίζουν να αυξάνονται τα επίπεδα ακραίας πείνας παγκοσμίως

Η λιμοκτονία παραμένει «τρομακτική προοπτική» για 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 χώρες, πολύ περισσότερο διότι ακραία φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή συρρικνώνουν τις προμήθειες τροφίμων.

Η ετήσια έκθεση του OCHA, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, περιλαμβάνει έναν μακρύ κατάλογο τραγωδιών και μιζέριας – από το Αφγανιστάν, ως την Αιθιοπία και τη Μιανμάρ.

Χωρίς να λογαριάζεται πως συνεχίζει να μαίνεται η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία οδεύει στην τρίτη της χρονιά και έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή επισήμως σε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, στην πραγματικότητα πιθανόν διπλάσιους ως τριπλάσιους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το φάσμα του λιμού

Η πανδημία βύθισε 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια την περασμένη χρονιά, συνοψίζει η έκθεση του OCHA.

Προκάλεσε χάος σε πολλά συστήματα υγείας, με καταστροφικό αντίκτυπο στον αγώνα εναντίον άλλων επιδημιών, όπως ο HIV, η φυματίωση, η ελονοσία. Φέτος, 23 εκατομμύρια παιδιά δεν μπόρεσαν να λάβουν καν βασικά εμβόλια.

Εξάλλου, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η ατελείωτη λιτανεία φυσικών καταστροφών που προκαλεί ενδέχεται να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες ως το 2050.

Είναι η κλιματική αλλαγή αυτή που κάνει τον λιμό «πραγματική όσο και τρομακτική πιθανότητα για 45 εκατομμύρια ανθρώπους σε 43 χώρες», σημειώνεται στην έκθεση.

«Αν δεν υπάρξει διαρκής και άμεση δράση, το 2022 μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό» σε έναν κόσμο όπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι ήδη υποσιτίζονται.

Στο Αφγανιστάν, τον κίνδυνο μεγεθύνει ο συνδυασμός δεκαετιών πολέμου, καταστροφικής ξηρασίας και ελεύθερης πτώσης της οικονομίας, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης: Γυναίκα της Υπαίθρου – Το «κλειδί» για τη μείωση της φτώχειας και της πείνας

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του χρειάζονται βοήθεια και εννιά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού. Ο ΟΗΕ προβλέπει πως θα χρειαστεί 4,5 δισεκ. δολάρια για να προσφέρει βοήθεια σε 22 εκατ. Αφγανούς την επόμενη χρονιά.

Η Υεμένη και η Συρία, εμπόλεμες χώρες εδώ και χρόνια, επίσης χρειάζονται βοήθεια, όμως οι ανάγκες της Αιθιοπίας γίνονται ολοένα μεγαλύτερες και ανησυχούν περισσότερο τον ΟΗΕ αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα διέταξε τον στρατό να επιτεθεί στην επαρχία Τιγκράι.

Η ένοπλη σύρραξη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες ωμότητες, προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων αμάχων.

Σύμφωνα με την έκθεση του OCHA, 26 εκατομμύρια πολίτες της Αιθιοπίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Κάπου 400.000 άνθρωποι στο κράτος αυτό στο Κέρας της Αφρικής οδεύουν να βυθιστούν στον λιμό.

Για τον Μάρτιν Γκρίφιθς, στην Αιθιοπία καταγράφεται σήμερα «η πιο ανησυχητική κατάσταση». Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχουν αρκετές ακόμη πολύ σοβαρές κρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Γκρίφιθς επισήμανε πάντως κι ορισμένες επιτυχίες του ΟΗΕ, ιδίως ότι περιόρισε την έκταση καταστροφών. Τον τελευταίο χρόνο έτσι προσέφερε βοήθεια σε 107 εκατ. ανθρώπους, το 70% αυτών στους οποίους ήθελε να φθάσει, ανάμεσά τους μισό εκατομμύριο πολίτες του Νότιου Σουδάν που σώθηκαν από τον λιμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας