Η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού ίσως να μπορεί να μολύνει εμβολιασμένους και άτομα με υψηλή έκθεση στην COVID-19, δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της BioΝTech σε διαδικτυακό συνέδριο του Reuters.

Δεν είναι σαφές αν οι εμβολιασμένοι έχουν επαρκή προστασία για να μην νοσήσουν βαριά από την Όμικρον, δήλωσε ο Ugur Sahin.

Την ίδια στιγμή, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως και το πρώτο κρούσμα της ανιχνεύθηκε πλέον και στην Ελλάδα, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται από πού προέκυψε αυτό το φορτωμένο με τόσες μεταλλάξεις στέλεχος του κορωνοϊού

Τρία είναι τα επικρατέστερα μέχρι στιγμής σενάρια σχετικά με τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με το «Science»:

  •    Να κυκλοφορεί εδώ και καιρό (ίσως από το 2020) μεταξύ ενός πληθυσμού ανθρώπων με μικρή επιδημιολογική επιτήρηση, μεταδιδόμενη αργά κάτω από τα «ραντάρ» των επιστημόνων, γι’ αυτό πέρασε απαρατήρητη.
  •    Να «μαγειρεύτηκε» αθόρυβα στον οργανισμό κάποιου χρονίως πάσχοντα ανοσοκατεσταλμένου ασθενούς, π.χ. με HIV/AIDS, όπου είχε χρόνο για να συσσωρεύσει μεταλλάξεις.
  •    Να κρυβόταν σε κάποιο ζώο από όπου πρόσφατα «πήδηξε» ξαφνικά στους ανθρώπους.

Η επιστημονική κοινότητα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είναι βέβαιη ότι η Όμικρον δεν προήλθε από κάποια από τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η ‘Αλφα και η Δέλτα. Αντίθετα, φαίνεται να εξελίχτηκε παράλληλα με αυτές και στο «σκοτάδι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής