Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου, που πλέον έχει να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, σε μια περίοδο που τα διεθνή ταξίδια ήταν σε άνοδο μετά από μια 20μηνη ύφεση.

Η παραλλαγή, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα και με όλο και περισσότερες χώρες να απαριθμούν τα πρώτα τους κρούσματα, έχει προκαλέσει μια νέα σειρά ταξιδιωτικών περιορισμών που αιφνιδίασαν πολλούς ταξιδιώτες, αφήνοντας ορισμένους αποκλεισμένους, μακριά από τον τόπο προορισμού τους, καθώς πολλές χώρες απαγόρευσαν προσωρινά τις πτήσεις ή αφίξεις επιβατών από την νότια Αφρική αλλά και άλλες χώρες.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι αφιχθέντες ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των Αμερικανών πολιτών, θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ Covid που πραγματοποιήθηκε εντός μίας ημέρας από την αναχώρησή τους, και τριών ημερών για τους εμβολιασμένους.

Ορισμένα πάντως στελέχη της βιομηχανίας του κλάδου είναι αισιόδοξα ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ανακάμπτει παρά την παραλλαγή Όμικρον.

«Προφανώς έχουμε δει περισσότερες ακυρώσεις, αλλά είναι πραγματικά πολύ νωρίς για να πούμε τι ακριβώς θα συμβεί», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ενώ εκτίμησε ότι δεν αναμένει οι κρατήσεις να μειωθούν τόσο πολύ όσο έγινε όταν ξέσπασε η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Aviation, Τζον Σλάτερι, δήλωσε ότι οι πελάτες των αεροπορικών εταιρειών εξακολουθούν να σχεδιάζουν για «μια δυνατή άνοιξη και ένα δυνατό καλοκαίρι».

Χαμηλότερες προβλέψεις

«Ελπίζω ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα υποστηρίξουν μια φιλοσοφία και πολιτική ανοιχτών συνόρων», πρόσθεσε ο Σλάτερι.

Ωστόσο, η Fitch Ratings την Τρίτη μείωσε τις προοπτικές της για την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία φέτος στο μισό επίπεδο του επιπέδου του 2019, σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψη πτώσης 35% και μείωσε τις προοπτικές της για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας πως «νέες, εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές , όπως η Ομικρον, υπογραμμίζουν την πιθανότητα οι συνθήκες λειτουργίας να παραμείνουν ασταθείς και τον κίνδυνο για υποχώρηση των προβλέψεων».

Η Ιαπωνία, το Ισραήλ και το Μαρόκο έχουν θεσπίσει τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στον ταξιδιωτικό τομέα, απαγορεύοντας προσωρινά τους αλλοδαπούς συνολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί τώρα τεστ PCR Covid για διεθνείς αφίξεις και οι ΗΠΑ τη Δευτέρα άρχισαν να απαγορεύουν την είσοδο για τους επισκέπτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Εσβατίνι, τη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, τρεις εβδομάδες μετά την άρση της απαγόρευσης λόγω της πανδημίας για τους διεθνείς επισκέπτες.

«Οι αυξημένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι απαιτήσεις ελέγχων μέσω τεστ και η καραντίνα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ταξίδια από την ίδια την παραλλαγή», δήλωσε πάντως ο Χένρι Χαρτγιελντ, πρώην στέλεχος αεροπορικής εταιρείας και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων ταξιδιωτικής βιομηχανίας Atmosphere Research Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως