Το SnowdogDAO (SDOG), το πρώτο memecoin που κυκλοφόρησε στο Avalanche δίκτυο, έχασε πάνω από το 90% της αξίας του στις 26 Νοεμβρίου. Αυτή η απώλεια οδήγησε πολλούς να πιστεύουν ότι ήταν μια μορφή απάτης.

Παρά τη ζημία $30 εκατομμυρίων, η ομάδα του SDOG υποστηρίζει ότι το γεγονός δεν ήταν rugpull -γνωστή απάτη στον κόσμο των κρύπτο-, αλλά ένα «πείραμα θεωρίας παιγνίων» που πήγε στραβά.

Για να κατανοήσετε το είδος αυτής της απάτης rugpull, φανταστείτε να στέκεστε σε ένα χαλί. Εάν κάποιος τραβήξει απότομα το χαλί (pulls the rug), θα σας παρασύρει και θα πέσετε στο πάτωμα. Έτσι ακριβώς οι δημιουργοί του token τράβηξαν τη Δευτέρα το χαλί, δηλαδή τα χρήματα, και μαζί με την τιμή του νομίσματος, ‘έπεσαν’ και οι επενδυτές. Οι δημιουργοί εγκατέλειψαν το πρότζεκτ, έχοντας κλέψει όλα τα χρήματα των επενδυτών.

Το πρότζεκτ ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο μόνο για 8 ημέρες και ξεκίνησε ως ένα πείραμα, που είχε προγραμματιστεί να τελειώσει με μια γιγάντια επαναγορά (buyback) των token των επενδυτών, χρηματοδοτούμενη από τα κεφάλαια που αποκτήθηκαν.

Σε 8 ημέρες, το κεφάλαιο έφθασε τα $44 εκατομμύρια, υποδηλώνοντας ότι οι κάτοχοι ήταν σε θέση να λάβουν ένα αρκετά καλό μέρος αυτών των κεφαλαίων κατά την επαναγορά.

Αυτό που οι προγραμματιστές απέτυχαν να αποκαλύψουν στην κοινότητα, ή τουλάχιστον απέτυχαν να καταστήσουν σαφές, ήταν το γεγονός ότι μόνο το 7% της προσφοράς SDOG μπορούσε να πωληθεί πάνω από την τιμή της αγοράς (market price) πριν από το buyback.

Έτσι, το buyback απέτυχε θεαματικά, με εκατοντάδες χρήστες να χάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους. Μια μοναδική διεύθυνση κατάφερε να βγάλει σχεδόν $10 εκατομμύρια, ανταλλάσσοντας το SDOG με άλλα κρυπτονομίσματα, αφαιρώντας το ένα τέταρτο της ισχύς επαναγοράς του πρότζεκτ SnowdogDAO.

Το δίκτυο Avalanche

Το κρυπτονόμισμα είναι το δέκατο τρίτο (13) στη λίστα με τα πιο υψηλά σε κεφαλαιοποίηση νομίσματα.  Η κεφαλαιοποίηση του ανέρχεται στα $14 δισεκατομμύρια. Το δίκτυο Avalanche, όπως και το δίκτυο Solana, χαρακτηρίζονται συχνά από την ευρύτερη αγορά ως “Δολοφόνοι του Ethereum”, αποτυπώνοντας έτσι τη σπουδαιότητα του πρότζεκτ. Μέσω της τεχνολογίας του, στοχεύει να ανταγωνιστεί το Ethereum, το δεύτερο υψηλότερο σε κεφαλαιοποίηση δίκτυο.

Αναλυτικότερα, το Avalanche είναι μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα που, όπως και το Ethereum, είναι κατάλληλο για τους προγραμματιστές που επιθυμούν να αναπτύξουν προγράμματα, όπως αποκεντρωμένες εφαρμογές (Decentralized Apps/DApps) ή πολύ-λειτουργικά blockchains (multi-functional blockchains). Συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο οικονομική διεκπεραίωση των συναλλαγών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News