Σε αναβάθμιση του οδικού φωτισμού αρμοδιότητάς της προχωρά η Περιφέρεια Αττικής με την τοποθέτηση 23.790 φωτιστικών LED.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής τοποθετεί 23.790 φωτιστικά LED στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση και αναβάθμιση του οδοφωτισμού των κύριων οδικών αξόνων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 36.949.172,56 € .

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο διαμορφώθηκε υπό το συντονισμό του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του αρμόδιου Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Θ. Κατσιγιάννη, οι εργασίες τοποθέτησης από την Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητας της. Επιπλέον επιτυγχάνονται σημαντικά οφέλη και σε επίπεδο κόστους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων θα μπορούν να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούν αν αξιοποιηθούν σε άλλες ανάγκες προς όφελος των πολιτών».

Συγκεκριμένα τα 23.790 φωτιστικά LED θα τοποθετηθούν στις σημαντικότερες λεωφόρους της Αττικής όπως Λ. Κηφισού, Ποσειδώνος, Κηφισίας, Μεσογείων , Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κατεχάκη, στις οδούς πέριξ του κέντρου της Αθήνας όπως Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πειραιώς κ.α.

Στόχοι

Κεντρικοί στόχοι είναι:

Η εξοικονόμηση ενέργειας (υπολογίζεται εξοικονόμηση 65% σε σχέση με τα συμβατικά φωτιστικά Νατρίου που χρησιμοποιούνται σήμερα)

Η μείωση του κόστους λειτουργίας (υπολογίζεται σε 1.5 εκ € το έτος)

Η μείωση των απαιτήσεων συντήρησης (τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα απαιτούν αλλαγή λαμπτήρων κάθε 1 έτος ενώ τα φωτιστικά σώματα LED λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 100.000 ώρες δηλαδή για 5-7 έτη),

Η βελτίωση της ποιότητας του φωτισμού (μείωση φαινομένων θάμβωσης, αυξημένη λαμπρότητα) που αντανακλάται σε ασφαλέστερη οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες,

Η αναβάθμιση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αφού τα φωτιστικά led είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον από τα υφιστάμενα φωτιστικά Νατρίου (δεν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά και ανακυκλώνονται ευκολότερα)

Επίσης τα φωτιστικά θα είναι πλήρως ελεγχόμενα μέσω συστήματος τηλεδιαχείρισης δηλαδή σε πραγματικό χρόνο θα λαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση των φωτιστικών (λειτουργία , κατανάλωση, δυνατότητα dimming κ.λπ) και θα φέρουν και όλες τις απαιτούμενες υποδομές συνδεσιμότητας για να συνδεθούν σε δίκτυο εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Το χρονοδιάγραμμα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής ορίζει την έναρξη των εργασιών για το έργο εγκατάστασης φωτιστικών τύπου LED στη λεωφόρο Ποσειδώνος την ερχόμενη Δευτέρα 06/12/2021 κατά τις ώρες 22.00 έως 6.00 της επομένης, ενώ στη λεωφόρο Κηφισίας θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 09/12/2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας ανησυχεί πολλούς στην Ευρώπη
Green |

Ποιο είναι το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας - Μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη

Οι προβλέψεις δείχνουν πως το 2050, άνω του 80% του πληθυσμού στην Ευρώπη, θα ζει στις πόλεις, γεγονός που ενεργοποιεί πολλά ερευνητικά προγράμματα αλλά και συνεργασίες μεταξύ Δήμων και Πανεπιστημίων προκειμένου να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα

Ερευνα ΚΑΠΕ για την τεχνολογία δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης CO2
Green |

Ερευνα ΚΑΠΕ για την τεχνολογία δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης CO2

Η τεχνολογία δέσμευσης και γεωλογικής αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι μια νέα τεχνολογία μία από τις διαθέσιμες επιλογές για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τη σταθεροποίηση του κλίματος.