Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον μετριασμό των επιπτώσεων στους καταναλωτές αναπτύσσουν οι χώρες του Μεσογειακού Νότου Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, καθώς και η Ρουμανία. Η συμμαχία των πέντε εμφανίστηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα τη λήψη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Με πρωτοβουλία της Γαλλίας, οι υπουργοί της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας υπέβαλαν κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Η πρόταση που παρουσίασαν οι πέντε υπουργοί προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακού μείγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.

Οι πέντε χώρες προτείνουν, επίσης, να ξεκινήσει άμεσα ενδελεχής αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σκοπός της αξιολόγησης είναι να ληφθούν αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για την προσαρμογή της αγοράς στον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με το 1990. Σύμφωνα με την πρόταση, έως το τέλος του 2022 το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της αξιολόγησης, προκειμένου να καταλήξει στις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το 2025. Στην κοινή τους πρόταση, τα πέντε κράτη-μέλη ζητούν να γίνουν παρεμβάσεις και για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που παρατηρούνται στην αγορά φυσικού αερίου. Οπως επισημαίνουν, οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην αντιστάθμιση ελλείψεων στην παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές. Επιπροσθέτως, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση. Οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν, επίσης, την αναθεώρηση των οδηγιών για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους στόχους που προβλέπονται στη δέσμη «Fit for 55».

Ο Κώστας Σκρέκας, μετά το τέλος του συμβουλίου υπουργών, δήλωσε πως η Ελλάδα είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πρωτόγνωρη διεθνής ενεργειακή κρίση ότι απαιτείται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για να προστατευθούν νοικοκυριά και  επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρωτοβουλίες του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά δεν είναι αρκετές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη