Με υψηλότερες τιμές έκλεισε η Σαουδική Αραβία τα επόμενα πετρελαϊκά συμβόλαια της με αγοραστές από την Ασία και τις ΗΠΑ, γεγονός που ερμηνεύεται από την αγορά ως ένδειξη πως το Ριάντ συνεχίζει να ποντάρει σε ισχυρά επίπεδα ζήτησης παρά τους φόβους που έχει προκαλέσει εσχάτως στις αγορές η παραλλαγή Όμικρον.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά με την συμφωνηθείσα αύξηση των επιπέδων προσφοράς, από τον ερχόμενο μήνα, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν περιμένουν υποχώρηση της ζήτησης λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου έχει ακολουθήσει εσχάτως το ρυθμό του sell off που πυροδότησε η Όμικρον έχοντας υποχωρήσει μέχρι τώρα, μέσα στο μήνα, περίπου 15%, κάτω κι από το όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι. Με τον τρόπο αυτό τα κέρδη του για τη χρονιά έχουν περιοριστεί στο 35%. Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε και η απόφαση των ΗΠΑ και έτερων μεγάλων οικονομιών να προχωρήσουν σε απελευθέρωση ποσότητας από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να συγκρατήσουν το ράλι του μαύρου χρυσού.

Από την πλευρά της η Saudi Aramco προχώρησε σε αύξηση των προσφερόμενων τιμών για τον Ιανουάριο κατά τουλάχιστον 60 σεντς το βαρέλι προς τους αγοραστές της Ασίας –που είναι ο κυριότερος πελάτης της- και των ΗΠΑ, φανερώνοντας τις εκτιμήσεις του πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας πως η ζήτηση δεν θα παρουσιάσει κάμψη. Ήταν κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί, εξάλλου, προ ημερών και ο CEO του ομίλου, Αμίν Νάσερ, επισημαίνοντας πως παραμένει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των επιπέδων ζήτησης και πως η αντίδραση των αγορών στην Όμικρον είναι υπερβολική και θα καταλαγιάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ