Η λίρα βυθίζεται, ο τουρκικός λαός υποφέρει και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εθνικοποιεί» τις ετικέτες προκειμένου να ενισχύσει την αναγνώριση της Τουρκίας στο εξωτερικό, αλλάζοντας το αγγλικό με το τουρκικό όνομα.

Στα τουρκικά…

Με διάταγμα που υπέγραψε ζητά να μετονομαστεί η ετικέτα «Made in Turkey» στα εγχώρια προϊόντα σε «Made in Türkiye», δηλαδή να αναγράφεται η Τουρκία στην τυποποιημένη αγγλική φράση για την εθνικότητα των προϊόντων ανά τον κόσμο στα… τουρκικά.

«Αλλάχ θέλοντος, θα σταθεροποιήσουμε όλες τις διακυμάνσεις των τιμών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στην ανατολική επαρχία Σιίρτ, διατάσσοντας παράλληλα την αλλαγή της εθνικής επωνυμίας της χώρας.

Ο Ερντογάν είχε ήδη αλλάξει τη χρησιμοποιούμενη επωνυμία «Made in Turkey» με «Made in Türkiye» με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Το καμάρι της χώρας μας»

Η νέα ετικέτα καθιερώνεται την ώρα που η Αγκυρα επιδιώκει να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές και θα χρησιμοποιείται στην επικοινωνία με τους ξένους εταίρους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κρατών και οργανισμών.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αύξηση της αναγνώρισης των τουρκικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο και, όπως αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, «αντικατοπτρίζει βαθύτερα τον πολιτισμό και τις αξίες του λαού της Τουρκίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η φράση «Made in Türkiye» χρησιμοποιείται πλέον αντί για το «Made in Turkey» στα εξαγωγικά προϊόντα μας, τα οποία αποτελούν το καμάρι της χώρας μας στο διεθνές εμπόριο» τονίζεται στο προεδρικό διάταγμα.

«Το εμπορικό σήμα «Türkiye» αντιπροσωπεύει την εμπειρία χιλιάδων ετών του τουρκικού έθνους σε κάθε τομέα» προστίθεται στο κείμενο.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν έγραψε στο Twitter πως «Εγινε ένα ακόμη πολύτιμο βήμα για την ενίσχυση της τουρκικής επωνυμίας».

Τροφή στο… Twitter

Η απόφαση έδωσε τροφή για σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πέντε λίρες (θ’ ανεβεί) το πρωί το δολάριο» έγραψε ο Ata Benli, παρουσιάζοντας το προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν.

Αντιθέτως, ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung σημείωσε ότι «Για πρώτη φορά, μια Προεδρική Απόφαση δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP Nevzat Şatıroğlu εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση Ερντογάν: «Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε», έγραψε στο Twitter.

Turkey και… γαλοπούλα

Ο τούρκος δικηγόρος Gönenç Gürkaynak, από την άλλη, επισήμανε την προσπάθεια να παρακαμφθούν «τα βασικά μας προβλήματα» και ανάρτησε φωτογραφία ετικέτας που υποδηλώνει τις «τσουχτερές» ανατιμήσεις στα προϊόντα, ζητώντας να καταχωρηθεί «ως Made in Türkiye».

Με την έλευση της καινοτομίας, οι αγγλόφωνοι καταναλωτές τουρκικών προϊόντων δεν θα μπερδεύουν πλέον το «Turkey» με τη «γαλοπούλα», έγραψαν, διασκεδάζοντας την απόφαση Ερντογάν, οικονομικές ιστοσελίδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή