Υψηλό τριών ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 21,31% τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται 3,51% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη που προέβλεπαν οι ειδικοί.

Οι αναλυτές, σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Reuters, εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 3% σε μηνιαία και 20,7% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της τουρκικής στατιστική υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού έκανε άλμα 9,99% σε μηνιαία και 54,62% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020.

Νέα πτώση της λίρας μετά την υποβάθμιση από Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας σε negative από stable.

Η λίρα διαμορφωνόταν στις 13,75 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

«Η διατήρηση ενός βαθιά αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα ανθεκτική πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», ανέφερε ο οίκος Fitch στην έκθεση αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Η λίρα, ο Αλλάχ και μια πρόταση-σοκ: Η Τουρκία να υιοθετήσει το ευρώ!

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο πρόωρο την ώρα που ο πληθωρισμός ανέβαζε ρυθμούς. Μάλιστα όπως τονίζει αυτές οι κινήσεις κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρα, κάτι που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
American Express: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Τζ. Ρόμπινσον
Διεθνή |

Πέθανε ο Τζ. Ρόμπινσον: Ο άνθρωπος που έκανε «σούπερ μάρκετ» την American Express

Η ιστορία του ανθρώπου που μεταμόρφωσε την πιστωτική κάρτα σε ένα σούπερ μάρκετ χρηματοοικονομικών υπηρεσιών - Εγκατέλειψε την εταιρεία το 1993 μετά από σύγκρουση με διευθυντικά στελέχη