Το σημερινό Google Doodle τιμά και αναδεικνύει την πίτσα σε διάφορες μορφές.

Ο λόγος για την πίτσα που σαν σήμερα το 2007 η τέχνη του ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» (ο «τεχνίτης» της πίτσας) μπήκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η τέχνη του «Pizzaiuolo» είναι μια μαγειρική πρακτική που περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές φάσεις που σχετίζονται με την προετοιμασία της ζύμης και το ψήσιμό της σε ξυλόφουρνο, που απαιτεί περιστροφική κίνηση της ζύμης από τον μάγειρα.

Αν και μια μορφή που προσομοιάζει στην πίτσα (ψωμί με γαρνιούρες επάνω) έχει βρεθεί στα πιάτα αρχαίων πολιτισμών, από την Αίγυπτο μέχρι τη Ρώμη, ως η γενέτειρα της πίτσας θεωρείται η ιταλική πόλη Νάπολη. Από εκεί ξεκίνησε στα τέλη του 1700  η αρχική μορφή της πίτσας όπως είναι γνωστή σήμερα, ζύμη με ντομάτα και τυρί ή αλλιώς Μαργαρίτα.

Στη γενέτειρα της πίτσας, Νάπολη, ζουν περίπου 3.000 Pizzaiuoli, που κατέχουν την τέχνη της παραδοσιακής παρασκευής.

Και έτσι ξεκίνησε η ιστορία της πίτσας που συνεχίζεται ανά τους αιώνες με την παγκόσμια μετανάστευση, την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται διεθνώς πέντε δισεκατομμύρια πίτσες- και 350 φέτες ανά δευτερόλεπτο μόνο στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους