«Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 (YoY) παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%», δήλωσε ο Δρ Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank.

Επιπλέον, «η ανάκαμψη βασίστηκε, σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 8,6% σε ετήσια βάση (και της δημόσιας κατά 5,7%, περίπου όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα), καθώς και των εξαγωγών κατά 48,6% λόγω ισχυρού θετικού αποτελέσματος βάσης κυρίως στον τουρισμό.

» Όσον αφορά τις επενδύσεις, οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν κατά 18,1% σε ετήσια βάση αλλά οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5% λόγω αντιστροφής της συσσώρευσης αποθεμάτων κατά τα προηγούμενα τρίμηνα. Από τις επενδύσεις παγίων, ισχυρή ανάκαμψη σημειώνουν οι κατοικίες (άνω του 75% ετήσια μεταβολή αλλά από χαμηλή βάση), αλλά και οι υπόλοιπες, αναπτυξιακά κρίσιμες κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών (άλλες κατασκευές, μεταφορικός και μηχανολογικός εξοπλισμός) κινούνται πέριξ του +20% YoY και μόνο o εξοπλισμός τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνίας είναι στο +5% YoY».

Διαβάστε επίσης: Ισχυρή ανάπτυξη 13,4% το γ’ τρίμηνο

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, «προβληματισμό προκαλεί η συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των εισαγωγών κατά 21,7% YoY η οποία αναμένεται να έχει συνέχεια λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και αερίου, της ανάκαμψης της κατανάλωσης, καθώς και το σημαντικό περιεχόμενο εισαγόμενων πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών που ενσωματώνει η ελληνική παραγωγή».

Σε κάθε περίπτωση, «η ισχυρή επίδοση του 3ου τριμήνου σε συνδυασμό με καλή επίδοση των πρόδρομων δεικτών του 4ου τριμήνου που υπάρχουν διαθέσιμοι (Οικονομικό Κλίμα, PMI), δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση επί τα βελτίω του συνολικού αποτελέσματος του έτους.

» Σε αυτό συμβάλει και η επί τα βελτίω αναθεώρηση των προηγούμενων δύο τριμήνων (-1,9% YoY στο 1ο τρίμηνο, από -2,3% YoY που εκτιμάτο προηγουμένως, και +16,6% YoY στο 2ο τρίμηνο, από 16,2% YoY που εκτιμάτο προηγουμένως). Υπενθυμίζεται ότι οι αναθεωρήσεις επί τα βελτίω των προηγούμενων τριμήνων σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αναθεώρηση επί τα χείρω της ύφεσης του 2020 (σε -9% YoY από -8,2% YoY στην πρώτη εκτίμηση) που ενίσχυσε την θετική επίδραση βάσης.

» Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα άνω των επιπέδων προ κρίσεως (περίπου +1,2% έναντι -0,5% μέσο όρο Ευρωζώνης) και άρα η κυκλική ανάκαμψη έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί».

«Επομένως», σύμφωνα με τον Δρ Τάσο Αναστασάτο, «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν προβλεφθεί από τους επίσημους φορείς για το επόμενο έτος είναι εφικτοί, δεδομένης όμως και της απόσυρσης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, θα πρέπει να βασιστούν στις μακροχρόνιες διαρθρωτικές προσδιοριστικές παραμέτρους της ανάκαμψης.

» Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει μία σημαντική επιτάχυνση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Γιάννης Στουρνάρας: Δίνει σήμα αύξησης του κατώτατου μισθού, πότε «βλέπει» υποχώρηση του πληθωρισμού
Οικονομία |

Γιάννης Στουρνάρας: Δίνει σήμα αύξησης του κατώτατου μισθού, πότε «βλέπει» υποχώρηση του πληθωρισμού

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης εκτίμησε πως έως το 2026 τα χρήματα του Ταμείου θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 7% και δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας