Παρά την ανησυχία της παραλλαγής Όμικρον η ελληνική οικονομία μετρά θετικές εξελίξεις κοντά στο τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2021, ενώ σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 13,4%.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τα στοιχεία

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 3οτρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 13,7% σε σχέση με το 3οτρίμηνο 2020.

Το «βαρύ χαρτί» για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου ήταν ο τουρισμός, ο οποίος κινήθηκε σε σαφώς καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με το γ’ τρίμηνο του 2020, εξαλείφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών και της ενεργειακής κρίσης.

Εμφανής είναι η ώθηση στην ανάπτυξη από τον τουρισμό, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν στο τρίτο τρίμηνο σχεδόν κατά 85%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 18% και η κατανάλωση κατά 7,3%.

Οι εισαγωγές αγαθών κατέγραψαν αύξηση 21,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%.

«Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ, παράλληλα, αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω η πορεία του ΑΕΠ το 1ο και το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

«Έτσι, για το 9μηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 9,3%. Επιβεβαιώνεται, επομένως, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και καθίσταται απολύτως εφικτός ο στόχος για το 2021, αφού είναι ρεαλιστικός, ίσως και συντηρητικός. Ανάκαμψη που βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τη συρρίκνωση της ανεργίας και τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της ορθότητας και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Είναι στο χέρι όλων μας – πολιτείας και κοινωνίας – να αξιοποιήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί, να υπερβούμε νέες, εξωγενείς κυρίως, προκλήσεις και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε η παρούσα ισχυρή ανάκαμψη να δώσει τη σκυτάλη σε υψηλή, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών – και πρωτίστως της νέας γενιάς».

Το Eurogroup

Σήμερα το απόγευμα, το Eurogroup θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και θα έχει ως πρώτο θέμα την έκθεση της 12ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται και με την έγκριση εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Με άλλα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που θα διαπιστώνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εγκρίνουν τη σχετική εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της έκτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP’s) που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η δόση είναι ύψους 767 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τη συνέχιση της αναίρεσης ενός επιπλέον ποσού σε τόκους που θα πλήρωνε η χώρα για ένα δάνειο που είχε γίνει το 2012, για την επαναγορά χρέους.

Με την επιτυχημένη 12η αξιολόγηση, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2022.

Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί άλλη μια φορά το πλαίσιο διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών κανόνων, μετά τη λήξη της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής του 2023, οπότε και θα επανέλθουν τα όρια και οι δημοσιονομικοί κανόνες, για όλα τα κράτη μέλη.

Η συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά στην κατεύθυνση να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του διαλόγου που αναμένεται να μπει στα βασικά θέματα (δηλαδή την επανεξέταση των κριτηρίων για το έλλειμμα και κυρίως το χρέος) μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro