
Η ανάδειξη της σχέσης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία και την μακροζωία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε χαιρετισμό του στην Τελετή Απονομής των Cretan Taste Awards. Την ίδια στιγμή, επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει στην πράξη τους υγιείς εκπροσώπους του αγροδιατροφικού κλάδου και τόνισε ότι «αυξάνουμε πάνω από 35 εκ. ευρώ ετησίως τους πόρους για την κτηνοτροφία και τις ζωοτροφές στο νέο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την περίοδο 2023-2027».
Ο κ. Λιβανός εξήρε την ποιότητα των προϊόντων της κρητικής γης, τα οποία χαρακτήρισε «μαγιά της ελληνικής διατροφής» και σημείωσε ότι «Κρήτη και γαστρονομία, γαστρονομία και Κρήτη λέξεις αλληλένδετες σχεδόν συνυφασμένες μεταξύ τους, στο υποσυνείδητο όλων μας». Πέραν της ποιότητας των κρητικών προϊόντων, υπάρχουν, ωστόσο, όπως είπε, κι άλλα στοιχεία που κάνουν την κρητική γαστρονομία να ξεχωρίζει: «Είναι η λαϊκή της παράδοση και η ανεξάντλητη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Παραδόσεις, μουσικές, χορευτικές, που βρίσκουν έκφραση γύρω από το κρητικό τραπέζι. Κρητικές γεύσεις και διατροφικές συνήθειες που έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαιότητα».
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο ανάδειξης της μοναδικής κρητικής γαστρονομίας, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι αποτελούν οι άνθρωποι της Κρήτης. «Οι Κρητικοί, όλοι εσείς. Άνθρωποι ντόμπροι, προκομμένοι, ευφυείς, λεβέντες, μα και φιλόξενοι. Όπως λέει και η γνωστή μαντινάδα «Στην Κρήτη εγεννήθηκε η δόξα, η ανδρεία, η λευτεριά, η λεβεντιά και η φιλοξενία”».
Και όπως επισήμανε, «η κρητική γαστρονομία και η κρητική διατροφή δεν είναι μόνο γεύσεις. Αντανακλούν μια ευρύτερη φιλοσοφία ζωής, συνδέονται με τον τρόπο ζωής των Κρητικών, περικλείουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού. Είναι, όμως, και η «μαγιά» της ελληνικής διατροφής. Η κρητική γαστρονομία είναι πραγματικά ένα καλό παράδειγμα για το πώς οι διατροφικές μας συνήθειες συμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά μας, τη στάση ζωής μας, τις μεθόδους παραγωγής, τις διαδικασίες προετοιμασίας, αλλά και τα ίδια τα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα». Και η ανάδειξη της σχέσης της ελληνικής διατροφής με την υγεία, την ευζωία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό όπως εξήγησε, είναι ένας από τους πρωταρχικούς οραματικούς στόχους του ως ΥπΑΑΤ.
Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης.


Latest News

Καμπανάκι από τους εξαγωγείς για ανεπάρκεις ελέγχους στη διακίνηση φρούτων και λαχανικών
Aδυναμία να εντοπιστούν οι ποσότητες με τα ατυποποίητα φρούτα και λαχανικά καταλογίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι εξαγωγείς

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ