Κατά 2,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι του δεύτερου τριμήνου του χρόνου, και 2,1% στην ΕΕ, με όχημα ως επί το πλείστον την ιδιωτική κατανάλωση που ανέκαμψε μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας – οι οποίοι ωστόσο τώρα επανέρχονται.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι κρατικές δαπάνες κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αρχική εκτίμηση, ωστόσο η παραγωγή παρέμεινε 0,3% κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στο τέλος του 2019, πριν δηλαδή την έναρξη της πανδημίας.

Μετά από την αισιόδοξη εξέλιξη, όμως, η νέα έκρηξη κρουσμάτων απειλεί να περιορίσει και πάλι την ανάκαμψη. Ήδη η Αυστρία και η Σλοβακία βρίσκονται και πάλι σε lockdown, ενώ τα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τη Γερμανία, βάζουν προσκόμματα στη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης .

Αυξήθηκε 0,9% η απασχόληση

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Σε ετήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι αυξήσεις ήταν 3,4% στην ευρωζώνη και 3,3% στην ΕΕ.

Η απασχόληση στα κράτη-μέλη

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Ιρλανδία (+4,0%), η Ισπανία (+2,6%), η Λιθουανία (+2,1%), η Εσθονία και η Ελλάδα (και οι δύο +1,9%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η απασχόληση μειώθηκε στη Λετονία (-2,0%) και παρέμεινε σταθερή στη Φινλανδία (0,0%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή