
Κατά 2,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έναντι του δεύτερου τριμήνου του χρόνου, και 2,1% στην ΕΕ, με όχημα ως επί το πλείστον την ιδιωτική κατανάλωση που ανέκαμψε μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας – οι οποίοι ωστόσο τώρα επανέρχονται.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέβαλαν κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ οι κρατικές δαπάνες κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η εξέλιξη του ΑΕΠ επιβεβαίωσε ουσιαστικά την αρχική εκτίμηση, ωστόσο η παραγωγή παρέμεινε 0,3% κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στο τέλος του 2019, πριν δηλαδή την έναρξη της πανδημίας.

Μετά από την αισιόδοξη εξέλιξη, όμως, η νέα έκρηξη κρουσμάτων απειλεί να περιορίσει και πάλι την ανάκαμψη. Ήδη η Αυστρία και η Σλοβακία βρίσκονται και πάλι σε lockdown, ενώ τα κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν τη Γερμανία, βάζουν προσκόμματα στη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης .
Αυξήθηκε 0,9% η απασχόληση
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,9% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Σε ετήσια βάση η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,1% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.
Οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 2,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι αυξήσεις ήταν 3,4% στην ευρωζώνη και 3,3% στην ΕΕ.
Η απασχόληση στα κράτη-μέλη
Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Ιρλανδία (+4,0%), η Ισπανία (+2,6%), η Λιθουανία (+2,1%), η Εσθονία και η Ελλάδα (και οι δύο +1,9%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η απασχόληση μειώθηκε στη Λετονία (-2,0%) και παρέμεινε σταθερή στη Φινλανδία (0,0%).



Latest News

Ελ Εριάν: Είμαστε στο μέσον μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής
Τι είπε ο γνωστός οικονομολόγος για αγορές και πληθωρισμό

Η βιωσιμότητα των ΗΠΑ σε κίνδυνο
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Αμερικής έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2020

«Απαρχαιωμένο» το Σύμφωνο Σταθερότητας, λέει η Γαλλία
Σύμφωνα με τον Λε Μερ δεν ισχύει πια ο ισχυρισμός του «πλούσιου βορρά» και του «άχρηστου νότου»

Η Ευρώπη πιο φθηνή από ποτέ για τους Αμερικανούς τουρίστες
Κερδισμένοι και χαμένοι

ΔΝΤ: Πιθανή μία παγκόσμια ύφεση το 2023
Στο 3,6% η ανάπτυξη το 2022

Συμφωνία Βουλγαρίας-ΕΕ για την Πολιτική Συνοχής ύψους 11 δισ. ευρώ
Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής θα προωθήσουν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στις βουλγαρικές περιφέρειες

Fed: «Παράθυρο» για νέες αυξήσεις επιτοκίων
Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, μέλη του συμβουλίου φαίνεται να προειδοποιούν ότι ο παγιωμένος πληθωρισμός αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο»

Σπάνε τα κοντέρ οι τιμές ρεύματος στην Ευρώπη
Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια - Ποια έκτακτα μέτρα δρομολογούν οι κυβερνήσεις

Τρίτος χαμηλότερος προσδόκιμος εργασιακός βίος στην Ελλάδα
Το 2021 η αναμενόμενη διάρκεια του εργασιακού βίου για τους 15χρονους Ελληνες ήταν 32,9 χρόνια, ενώ κατά μέσο στην ΕΕ ήταν 36 χρόνια.

Η κινεζική εταιρεία που «έκλεψε» τα σκήπτρα της Tesla
Πρόκειται για την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD, μέτοχος της οποίας είναι η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ. Η εταιρεία κατέκτησε και την δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μπαταριών EV, ξεπερνώντας την νοτιοκορεατική LG Energy