Χωρίς φρένα συνεχίζεται η άνοδος των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη προκαλώντας έντονο πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις ως προς την ένταση των επιπτώσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Η τιμή των δικαιωμάτων αέριων ρύπων έσπασε κάθε ρεκόρ και ξεπέρασε ακόμη και τα 81 ευρώ τον τόνο. Οι εκτιμήσεις δεν θέλουν αποκλιμάκωση της με δεδομένη την ενεργειακή μετάβαση αλλά και τη διαφαινόμενη στρατηγική των Βρυξελλών να μη χαλαρώσει… το σύστημα του Χρηματιστηρίου των Ρύπων.

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε ο Ο.Τ. παρατηρούν ότι πλέον τα δικαιώματα CO2 κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με εκείνα του φυσικού αερίου TTF. Δηλαδή σε ένα εύρος μεταξύ 80 και 90 ευρώ. Χθες οι τιμές αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα, που αποτελεί το κέντρο τιμολόγησης των ευρωπαϊκών συναλλαγών διαπραγματεύονταν στα επίπεδα των 90 ευρώ/MWh.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές των κρατών – μελών της Ε.Ε. κινούνται πτωτικά. Κι αυτό χάρη στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε Ελλάδα και Ευρώπη με αποτέλεσμα να μπαίνει στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής η φθηνή αιολική ενέργεια. Ωστόσο το φυσικό αέριο παραμένει κυρίαρχο καύσιμο με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό και με την έκρηξη των δικαιωμάτων ρύπων οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος να αποκλιμακώνονται σε μικρό βαθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η σημερινή μέση τιμή στην «αγορά της επόμενης ημέρας» παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με χθες στα 217,26 ευρώ/MWh. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η μείωση δεν είναι ικανή να επιφέρει αισθητή αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος με δεδομένο το ό,τι στις αρχές του ίδιου μήνα διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 230 ευρώ/MWh.

Τα ίδια στελέχη εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών και αυτός διαφαίνεται περί τον Απρίλιο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, τις τιμές ρεύματος που ίσχυαν προ της κρίσης δεν πρόκειται να τις ξαναδεί η αγορά…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των δικαιωμάτων αέριων ρύπων από τα επίπεδα των 40 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο έχουν διπλασιαστεί. Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για την ίδια περίοδο έχουν τετραπλασιαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια