
«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συνεργάζονται, επωφελούμαστε όλοι», τόνισε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο GREEK ECONOMIC SUMMIT 2021, που διοργανώνει, στην Αθήνα, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.
Δείτε ακόμη: GREEK ECONOMIC SUMMIT 2021
Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η στενή διμερής συνεργασία συμβάλλει στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η συνεργασία των χωρών μας στον ψηφιακό χώρο, οι επενδύσεις μας σε ΑΕΠ και υποδομές δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας διασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
Έφερε δε ως παράδειγμα τις επενδύσεις διάφορων αμερικανικών εταιρειών, επισημαίνοντας τη συμβολή τους στην επιτάχυνση της ψηφιακής επανάστασης στην Ελλάδα και σημειώνοντας πως το γεγονός ότι η επενδυτική θέση των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνεται καταδεικνύει ότι η Αμερική θεωρεί τη χώρα μας περιφερειακό ηγέτη για τις ψηφιακές τεχνολογίες. «Οι επενδύσεις αυτές θα έχουν πολλαπλασιαστικό παράγοντα για περισσότερες επενδύσεις ανοίγοντας τις πύλες για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία και ευκαιρίες σε όλη την περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαου Μπακατσέλου, ο Αμερικανός πρέσβης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως θα ενισχυθεί και θα επιταχυνθεί αυτή η ροπή. «Δεν τελειώσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μας δομείται πάνω σε μια φιλία δύο αιώνων μεταξύ των χωρών μας, που πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Υπό αυτή την έννοια, η πρεσβεία κι εγώ προσωπικά είμαστε προσηλωμένοι στο να φέρουμε αυτή τη συνεργασία σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο τα επόμενα χρόνια».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά πως από το 2018 (και την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ) «δομήσαμε μια πραγματικότητα πίσω από το όραμα που παρουσιάσαμε εκεί ώστε η Ελλάδα να μην είναι απλώς μια αγορά 11 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά να είναι μια πύλη προς μια πολύ ευρύτερη αγορά προς όλη τη ΝΑ Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα, ο κ. Πάιατ πρότεινε ως τομείς προτεραιότητας για την αξιοποίηση σημαντικού μέρους αυτού του ποσού την ψηφιακή τεχνολογία και την πράσινη οικονομία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά ταιριάζουν με τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης».
Διαβεβαίωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα σε πρότζεκτ καθαρής ενέργειας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δυνατότητες που δίνει η συνεργασία αυτή για συγκερασμό ό,τι καλύτερου έχει να προσφέρει η αμερικανική και η ελληνική τεχνολογία. «Αυτά τα ενεργειακά πρότζεκτ και οι επενδύσεις σε ΑΕΠ συμπληρώνουν τα πολυάριθμα πρότζεκτ υποδομών που βοηθούν στην υπόθεση της απολιγνιτοποίησης», σημείωσε ο κ. Πάιτ, υπενθυμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη της χώρας του σε περιφερειακά ενεργειακά πρότζεκτ και άλλες πρωτοβουλίες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην πολύ γρήγορη, όπως τόνισε, αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αλλά και την πρωτοπορία της αναφορικά με την έκδοση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, γεγονός που συνετέλεσε σε μια «εκπληκτική επιτυχία του τουριστικού τομέα φέτος», όπως χαρακτηριστικά είπε, με την προσέλκυση εκατομμυρίων Αμερικανών τουριστών.
Εξήρε επίσης την «ηγετική θέση» της Ελλάδας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να επανέλθουν στη χώρα τα καλύτερα ελληνικά μυαλά που είχαν φύγει για το εξωτερικό την προηγούμενη περίοδο, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κόμβο για νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη