
Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον που φέρει πολλές μεταλλάξεις αποτελεί προειδοποίηση για την ανάπτυξη εμβολίων λιγότερο ευαίσθητων στις ταχείες αλλαγές του κορωνοϊού, δήλωσαν στο Reuters κορυφαίοι ιολόγοι και ανοσολόγοι.
Τα περισσότερα εμβόλια πρώτης γενιάς για την COVID-19 στοχεύουν στην ακίδα πρωτεΐνης στην εξωτερική επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. H Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό στους επιστήμονες, επειδή έχει πολύ περισσότερες μεταλλάξεις από προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30 στην ακίδα του. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για να διαπιστωθεί εάν η Όμικρον ξεφεύγει της προστασίας από υπάρχοντα εμβόλια ή προηγούμενης μόλυνσης.
Ακόμα κι αν τα σημερινά εμβόλια παραμένουν προς το παρόν αποτελεσματικά, η δραματική εξέλιξη του ιού αναδεικνύει την ανάγκη για εμβόλια που στοχεύουν σε τμήματα του ιού λιγότερο επιρρεπή σε μετάλλαξη.
«Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο με την Όμικρον είναι ότι ο ιός… δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», δήλωσε ο Δρ. Larry Corey, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson του Σιάτλ, ο οποίος επιβλέπει δοκιμές εμβολίων για την COVID-19 που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Υπάρχει ανάγκη για καλύτερα εμβόλια».
Από την αρχή της πανδημίας, ο κορωνοϊός έχει μεταμορφωθεί αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης της πιο μεταδοτικής και παγκοσμίως κυρίαρχης παραλλαγής Δέλτα. Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να προστατεύουν από βαριά νόσηση και θάνατο. Ως εργαλεία ταχείας απόκρισης, τα τρέχοντα εμβόλια για τον COVID-19 είναι “εξαιρετικά”, δήλωσε ο Richard Hatchett, διευθύνων σύμβουλος του Coalition for Epidemic PreparednessInnovations (CEPI), ενός διεθνούς συνασπισμού που δημιουργήθηκε για να προετοιμαστεί για απειλές μολυσματικών ασθενειών που έχει επενδύσει σε πολλούς COVID- 19 εμβόλια.
Αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά – και χρήματα – για τη διαχείριση του μακροπρόθεσμου κινδύνου. Τον Μάρτιο, η CEPI ζήτησε χρηματοδότηση 200 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων που προσφέρουν ευρεία προστασία έναντι των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και άλλων ιών της ίδιας οικογένειας, όπως ο MERS και ο SARS.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε ως ανάχωμα σε ένα μέλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε», δήλωσε Hatchett. Ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Soumya Swaminathan, δήλωσε την Παρασκευή στο συνέδριο NEXT του Reuters ότι χρειάζονται εμβόλια επόμενης γενιάς.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές