Ο κανόνας δεν είναι να ακούγονται καλά λόγια για την Ελλάδα από γερμανούς πολιτικούς – ακόμα λιγότερο έπαινοι από υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας. Με την εξαίρεση από τον κανόνα αιφνιδίασε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων – από την Τρίτη νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας – επαίνεσε θερμά τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», θεωρεί την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για τη Γερμανία.

Προανήγγειλε δε επαφές σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα στην Αθήνα.

Διάχυτη είναι η ανησυχία στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ.

Τι φοβάται ο Νότος;

Φοβούνται ότι η Γερμανία θα επιστρέψει στην πολιτική λιτότητας της προηγούμενης δεκαετίας και επιπρόσθετα θα τροχοπεδήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Πόσο δικαιολογημένες είναι αυτές οι ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων; Και τι θα κάνει ο Λίντνερ για να τις διασκεδάσει;» ήταν η ερώτηση στον Λίντνερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον μελλοντικό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Πράσινο αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ, με αφορμή την επίσημη υπογραφή της κυβερνητικής συμφωνίας του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε επίσης: Κρίστιαν Λίντνερ – Ένας «λύκος» της οικονομίας που τον λένε… Μπάμπι!

Μολονότι η ερώτηση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, ο Κρίστιαν Λίντνερ τη χρησιμοποίησε ως αφορμή για να πλέξει το εγκώμιο στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας μας.

«Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα εστιάσει στη σταθερότητα στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα καταστήσει εφικτή την απελευθέρωση επενδύσεων για την ανταγωνιστικότητα. Επ’ αυτού, η εντυπωσιακή και επιτυχής πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης είναι για μας ένα σημείο προσανατολισμού» απάντησε ο Λίντνερ.

Εξήρε ιδιαίτερα ότι «το τελευταίο διάστημα κατέστη δυνατό με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά βήματα να τεθεί η ελληνική οικονομία σε μια νέα πορεία επιτυχίας».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν είχε μόνον επαίνους για την Ελλάδα αλλά και συστάσεις για τη χώρα του.

«Ακόμα και η Γερμανία πρέπει να έχει την αξίωση να γίνει παρομοίως φιλόδοξη, όπως είναι η ελληνική εσωτερική πολιτική», είπε ο Λίντνερ.

Η αναφορά αυτή απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο της Γερμανίας. Ταυτόχρονα όμως αποκαθιστά και την εικόνα της Ελλάδας στο γερμανικό κοινό. Ανασκευάζει επίσης την εικόνα του Λίντνερ, ο οποίος στην περίοδο της κρίσης επέκρινε τον Σόιμπλε για ελαστική στάση έναντι της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, τα δεδομένα άλλαξαν. Αναγνωρίζεται η συνέπεια της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που έδειξε η σημερινή κυβέρνηση μετά το τέλος των Μνημονίων. Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προσωπικές ζυμώσεις που προηγήθηκαν αποδίδουν καρπούς.

Ο Λίντνερ είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον σημερινό ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα από την επίσκεψή τους στο Βερολίνο, το καλοκαίρι του 2018, όταν είχαν και την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

«Χαίρομαι για τις επόμενες ευκαιρίες να συνεχίσουμε στην Αθήνα τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τον ομόλογό μου που είχαμε και στο παρελθόν σε καλό και συναινετικό κλίμα», είπε χθες ο Λίντνερ.

Ανέφελες δεν θα είναι

Παρά τους επαίνους για τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας, ο Λίντνερ είναι ο υποστηρικτής της επιστροφής της ΕΕ στον στενό κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας.

Δεν θα είναι «κομισάριος της λιτότητας» στην ΕΕ, όπως εξήγησε πρόσφατα. Αλλά και χθες τόνισε ότι στόχος της νέας γερμανικής κυβέρνησης στην ΕΕ θα είναι η «σταθερότητα».

Ανησυχεί για την άνοδο του πληθωρισμού και την εκτίναξη των χρεών εξαιτίας της πανδημίας, εξελίξεις τις οποίες «πρέπει να παρακολουθήσουμε» τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή