Το τελευταίο διάστημα, ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι αναφέρονται στον στασιμοπληθωρισμό, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις του στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Ο στασιμοπληθωρισμός αποτελεί μία λέξη, η οποία συνδυάζει δύο διαφορετικούς όρους, τη στασιμότητα και τον πληθωρισμό. Ή με άλλα λόγια, μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας, η οποία συνοδεύεται από αύξηση του κόστους ζωής. 

Ο αριθμός των χρηστών που αναζήτησαν τη λέξη στασιμοπληθωρισμός στην Google έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, διευθυντικό στέλεχος  & Global Head G10 FX Strategy στην Τράπεζα της Αμερικής, ανέφερε ότι ο στασιμοπληθωρισμός έχει αρχίσει να αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, τονίζοντας ότι: «Οι αυξήσεις των τιμών στον τομέα της ενέργειας αποτελούν σημαντική προειδοποίηση για τις αγορές, ενώ το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα επικρατήσει  ο υψηλότερος πληθωρισμός και η ασθενέστερη παραγωγή».

Με την παγκόσμια οικονομία να ανοίγει ξανά, μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, παρατηρείται η ανάπτυξη των μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών. Επικρατούν, ωστόσο, ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάκαμψη και να αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν το κόστος δανεισμού με ταχύτερο ρυθμό, ώστε να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο, με αυτόν τον τρόπο, την επέκταση του ΑΕΠ.

Ο στασιμοπληθωρισμός τη δεκαετία του 1970

Mε τον στασιμοπληθωρισμό να μην αποτελεί νέο φαινόμενο για τις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει ήδη υποστεί τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού τη δεκαετία του 1970, με την ανεργία να φτάνει σε επίπεδα 9%, την οικονομία να συρρικνώνεται σημαντικά και τον πληθωρισμό να είναι διψήφιος, λίγοι είναι αυτοί που θα ήθελα να βιώσουν παρόμοιες καταστάσεις.

Σήμερα, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 5% και μειώνεται σταδιακά, το ΑΕΠ έχει αρχίσει να σημειώνει αύξηση και οι βασικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4%, για τον μήνα του Αυγούστου, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Το βασικό, όμως, ερώτημα που επικρατεί, τη σημερινή εποχή, είναι εάν αυτή  η άνοδος των τιμών θα είναι παροδική, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των διάφορων lockdown που επιβλήθηκαν ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ή θα αποτελέσει ένα μόνιμο φαινόμενο.

Μένει, ακόμη, να δούμε εάν αυτά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα επιλυθούν, με την πάροδο του χρόνου, και εάν η οικονομία μας θα κληθεί, μελλοντικά, να αντιμετωπίσει κι άλλα σημαντικά ζητήματα.

Συνήθως, οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ήταν εκείνες που, κατά τα προηγούμενα έτη, ενίσχυαν την ανάπτυξη και μετρίαζαν τον πληθωρισμό, όπως επεσήμανε, πέρυσι, ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο Yale, Στίβεν Ρόουτς. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό φαίνεται, πλέον, να έχει αντιστραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή