Μικρή οικονομική ανάσα στα χιλιάδες νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τις ανάγκες θέρμανσης και μαγειρέματος και έχουν επωμιστεί τεράστιες επιβαρύνσεις, δίνει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, αναστέλλεται η πληρωμή των χρεώσεων διανομής ενέργειας και δυναμικότητας από τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία επιδιώκοντας τη μικρή οικονομική ανακούφιση των δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους και το μαγείρεμα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και αφορά όλους τους οικιακούς πελάτες των προμηθευτών φυσικού αερίου.

Ειδικότερα τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη διάταξη, δεν θα πληρώσουν τις χρεώσεις ενέργειας και δυναμικότητας διανομής που αντιστοιχούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα πάντα με το άρθρο 2 της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι καταναλωτές θα πληρώσουν τα ποσά αυτά σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Τα ποσά του Νοεμβρίου θα σπάσουν σε δύο δόσεις και θα πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022 και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2022.

Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθούν τα νοικοκυριά για τους δύσκολους χειμερινούς μήνες του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου κατά τους οποίους οι λογαριασμοί φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι συγκεκριμένες χρεώσεις ανήκουν στην κατηγορία των «ρυθμιζόμενων» και αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνολικού ποσού του λογαριασμού που πληρώνει ένας οικιακός πελάτης.

Τα ποσά στις ΕΔΑ

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας επιδιώκεται να διευκολυνθούν και οι προμηθευτές φυσικού αερίου ως προς την απόδοση των προαναφερόμενων χρεώσεων στις Εταιρίες Διανομής Αερίου. Ποσά τα οποία δεν θα εισπράξουν από τους οικιακούς πελάτες τους τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Έτσι, θα μπορούν να καταβάλουν στις ΕΔΑ τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρεώσεις διανομής του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για τα ποσά του Νοεμβρίου η πρώτη δόση ορίζεται τον Μάρτιο του 2022 και για τα αντίστοιχα του Δεκεμβρίου τον Απρίλιο του 2022. Πάντως, οι προμηθευτές φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν συνθήκες ασφυκτικές στη ρευστότητα τους με δεδομένο το ότι δεν θα έχουν εισπράξει τις χρεώσεις από τους οικιακούς πελάτες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια