Ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, υιοθετεί όλο και πιο σκληρή ρητορική σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, με τις τελευταίες δηλώσεις του να συγκρίνουν τον πόλεμο στα ανατολικά της χώρας με γενοκτονία.

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές, με την υποστήριξη της Ρωσίας, μάχονται απέναντι σε ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται περαιτέρω καθώς η Ρωσία συγκεντρώνει στρατιώτες στα σύνορα.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον ουκρανό ομόλογό του για τον πρόσφατο διάλογό του με τον Πούτιν.

Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία επιβιώνουν, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις από τη ρωσική πλευρά.

Η τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν την Τρίτη έχει ερμηνευτεί ως απόπειρα της Ρωσίας να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν προειδοποιήσει το Κρεμλίνο για βαριές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής στη γειτονική του χώρα.

Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία για προκλήσεις και αναζητά εγγυήσεις για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, καθώς επίσης και για τη μη χρήση οπλισμού του κοντά στη Ρωσία.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει ότι η Μόσχα ενδέχεται να σχεδιάζει στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου, όμως αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι παραμένει ασαφές κατά πόσον ο Πούτιν έχει πάρει μια τέτοια απόφαση.

Ρωσοφοβία

Τα σχόλια του ρώσου προέδρου την Πέμπτη αφορούσαν την αντιμετώπιση των διακρίσεων εις βάρος των Ρωσόφωνων πέραν των συνόρων της χώρας, πολλοί εκ των οποίων ζουν στην εμπόλεμη περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η ρωσοφοβία ήταν το πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία.

«Βλέπουμε και γνωρίζουμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς», σημείωσε ο Πούτιν. «Είναι βέβαιο ότι μοιάζει με γενοκτονία».

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία είναι γνωστό ότι κλιμακώνει τη ρητορική της, όπως επίσης και την παραπληροφόρηση, «επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις προσπάθειές τους να παρουσιάσουν την κατάσταση στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη συνομιλία του με τον Πούτιν, σε μια κλήση που διήρκεσε μία ώρα και τριάντα λεπτά.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν «την κατάσταση ασφάλειας γύρω από την Ουκρανία και τις προοπτικές ενεργοποίησης της ειρηνευτικής συμφωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε επίσης και με ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Περισσότεροι από 90.000 ρώσοι στρατιώτες εκτιμάται ότι έχουν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Η κινητοποίηση αυτή έχει επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται στην Κριμαία, την χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Στρατιώτες συγκεντρώνονται και κοντά στο Ντονμπάς.

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα επτά χρόνια των συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν αντάρτες με την υποστήριξη της Ρωσίας κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω