Την επιβεβαίωση αλλά και διεύρυνση της στρατηγικής συμμαχίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας ανακοίνωσαν, μετά τη σημερινή συνάντηση τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ιάπωνα ομόλογο του, Γιοσιμάσα Χαγιάσι.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου διμερούς μετώπου ασφαλείας με φόντο τις αυξανόμενες φιλοδοξίες, αλλά και επιθετικές κινήσεις της Κίνας, στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, οι δύο υπουργοί που συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G7, στο Λίβερπουλ, δεν κατονόμασαν προφανώς την Κίνα, όμως την φωτογράφισαν κάνοντας λόγο για τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφαλείας που υπάρχουν στο περιβάλλον της περιοχής.

Άλλωστε, πρόβλημα για το Τόκιο δεν συνιστά μόνο η Κίνα, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. Μάλιστα, για τους λόγους αυτούς, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεση του Τόκιο να προχωρήσει στην  ενίσχυση της αμυντικής δύναμης της χώρας με σημείο αιχμής ακόμη και τη δυνατότητα της να μπορεί να πλήξει βάσεις «εχθρών».

Το τελευταίο συνιστά μια σαφή στροφή από το αμιγώς πασιφιστικό μεταπολεμικό δόγμα της χώρας και προφανώς η Ουάσιγκτον μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Ιαπωνίας, αλλά και στην ένταξη της σε μια ομπρέλα ασφαλείας. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως το θέμα βρέθηκε στον πυρήνα των συνομιλιών Μπλίνκεν-Χαγιάσι.

Πάντως, οι δύο πολιτικοί άνδρες απέφυγαν να συζητήσουν το ακανθώδες ζήτημα του διπλωματικού μποϊκότάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν αρχές Φεβρουαρίου. Η αμερικανική πρωτοβουλία έχει ήδη διασφαλίσει τη στήριξη της Βρετανίας και της Αυστραλίας, ενώ μόλις στις αρχές της εβδομάδας και ο Καναδάς δήλωσε πως δεν θα στείλει αξιωματούχους του στους Αγώνες. Οι Αμερικανοί θέλουν στη συμμαχία αυτή και τους Ιάπωνες, όμως οι τελευταίοι διστάζουν έχοντας φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα το καλοκαίρι, χωρίς προβλήματα από την πλευρά του Πεκίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012