Η εξόρυξη Bitcoin έχει ανακάμψει πλήρως μετά από την επίσημη  κινέζικη καταστολή της βιομηχανίας της κρυπτογράφησης που οδήγησε περισσότερους από τους μισούς εξορύκτες του κόσμου σχεδόν σε μια νύχτα εκτός σύνδεσης.

Πώς μετριέται όμως η ανάκτηση, είναι μια εύλογη απορία. Οι άνθρωποι της αγοράς εξετάζουν το hashrate, έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπολογιστική ισχύ όλων των εξορυκτών στο δίκτυο bitcoin. Η Κίνα αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστρημα το επίκεντρο αυτής της βιομηχανίας, μετις προηγούμενες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το 65% έως 75% της παγκόσμιας εξόρυξης bitcoin πραγματοποιούνταν στη χώρα.Όταν το Μάιο το Πεκίνο ουσιαστικά εξόρισε τους εξορύκτες κρυπτονομισμάτων της χώρας, περισσότερο από το 50% του hashrate του bitcoin χάθηκε από το παγκόσμιο δίκτυο.

Τα πρόσφτατα όμως δεδομένα από το Blockchain.com δείχνουν ότι το δίκτυο έχει περιορίσει πλήρως αυτές τις απώλειες. Το hashrate του δικτύου αυξήθηκε κατά περίπου 113% σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής. 

«Το Bitcoin άντεξε την επίθεση ενός κράτους κράτους -της Κίνας- που στην πραγματικότητα απαγόρευε την εξόρυξη και το δίκτυο το απέκρουσε», δήλωσε στο CNBCKevin Zhang της εταιρείας ψηφιακών νομισμάτων Foundry, η οποία βοήθησε να φέρει εξοπλισμό εξόρυξης άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική.

Η ανοδική δυναμική στο hashrate μπορεί επίσης να θεωρηθεί καλός οιωνός για την τιμή του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο, η οποία μειώθηκε κατά 30% τον τελευταίο μήνα. Η απαγόρευση της Κίνας ήταν ένα ξεκάθαρο σήμα για αγορά του bitcoin, όπως ακριβώς συνέβη με την Google και το Facebook, εκτιμά ο μηχανικός εξόρυξης Βitcoin Μπράντον Αρβάνγκι, ο οποίος τώρα διευθύνει τη Meow, μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα στα εταιρικά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν σε αγορές crypto.  Επίσης, Αλλά για τον Αρβάνκι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όλης αυτής της δοκιμασίας είναι το γεγονός ότι η εξόρυξη Bitcoin επιβίωσε από τη μεγαλύτερη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων.

«Το δίκτυο Βitcoin άντεξε μια επίθεση από μια μεγάλη υπερδύναμη και εμφανίστηκε ισχυρότερο από ποτέ έξι μήνες αργότερα. Πώς μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ξανά: «Αλλά τι γίνεται αν τα έθνη το απαγορεύσουν;»;» αυτός είπε.

Ταχεία ανάκαμψη του Bitcoin

Όταν το μισό δίκτυο Βitcoin χάθηκε αυτήν την άνοιξη, πολλοί ειδικοί εκτίμησαν  ότι οι εξορύκτες θα επέστρεφαν διαδικτυακά στη Βόρεια Αμερική. Έγιναν επίσης πολλές προβλέψεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του δικτύου στο προηγούμενο υψηλό του. Κανείς όμως από όσους μίλησε το CNBC δεν πίστευε ότι το δίκτυο θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους.

Ο εξορύκτης και μηχανικός Βitcoin του Τέξας, Μάρσαλ Λόγκ δήλωσε ότι ήταν λίγο έκπληκτος από τον ρυθμό ανάκαμψής του.

Η ταχεία ανάκαμψη του δικτύου bitcoin προέκυψε επειδή οι ΗΠΑ έθεσαν τις βάσεις για να γίνουν μια νέα Μέκκα για εξόρυξη. Οι εταιρείες στις ΗΠΑ ενίσχυσαν αθόρυβα την ικανότητα φιλοξενίας τους εδώ και χρόνια, στοιχηματίζοντας ότι, εάν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή, οι εξορύκτες θα δημιουργούσαν καταστήματα στις ΗΠΑ όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

Όταν το Bitcoin κατέρρευσε στα τέλη του 2017 και η ευρύτερη αγορά εισήλθε σε έναν πολυετή χειμώνα κρυπτογράφησης, δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για το κρυπτονόμισμα. Οι επιχειρήσεις εξόρυξης των ΗΠΑ είδαν το άνοιγμα και άδραξαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το οικοσύστημα εξόρυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πανδημία

Αν και η παγκόσμια πανδημία έκλεισε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, τα κεφάλαια που προήλθαν από τις κρατικές ενισχύσεις αποδείχθηκαν ευεργετικά για τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης.

«Οι άνθρωποι έψαχναν μέρη για να τοποθετήσουν τα μετρητά τους. Η όρεξη για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Πολλά από αυτά πιθανότατα βρήκαν τον δρόμο τους σε δραστηριότητες εξόρυξης Βitcoin σε μέρη εκτός Κίνας», εξηγεί ο Αρβάνγκι.

Τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ  δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον ο νούμερο ένα προορισμός για τους εξορύκτες bitcoin, επισκιάζοντας την Κίνα για πρώτη φορά.

Αλλά η εικόνα μπορεί να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται

Σύμφωνα με πηγές, πολλοί εξορύκτες που δεν είχαν τους πόρους για να μετεγκατασταθούν παρέμειναν στην Κίνα, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους υπόγεια. Κάποιοι πήγαν «πίσω από τον μετρητή», αντλώντας ενέργεια απευθείας από πηγές όπως τα υδροφράγματα στη νότια επαρχία Σιτσουάν. Άλλοι χώρισαν τις εξορυκτικές τους δραστηριότητες σε πολύ μικρότερες φάρμες σε ολόκληρη τη χώρα που οι αρχές ήταν λιγότερο πιθανό να παρατηρήσουν.

Όποια και αν είναι η αιτία πίσω από την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του Βitcoin, ο εξορύκτης bitcoin Αλεχάντρο Ντε Ντόρο – ο οποίος έχει περάσει χρόνια κάνοντας κρυπτογράφηση σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και πιο πρόσφατα στο Ώστιν του Τέξας – λέει στο CNBC ότι το μεγαλύτερο μάθημα εδώ είναι η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας εξορυκτικής βιομηχανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto