Ως τη χειρότερη εκτίμηση στην ιστορία της Federal Reserve χαρακτήρισε τον χαρακτηρισμό του υψηλού πληθωρισμού ως «παροδικού», ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν. Για το λόγο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz ισχυρίστηκε πως η κεντρική τράπεζα πρέπει να σπεύσει άμεσα, από την συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, να ανακτήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικός ήταν πιθανότατα η χειρότερη πληθωριστική εκτίμηση στην ιστορία της Federal Reserve» τόνισε ο κ. Ελ Εριάν, κάνοντας λόγο για υψηλή πιθανότητα λανθασμένης πολιτικής, μιλώντας σήμερα στο CBS.

«Επομένως η Fed πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, από αυτή την εβδομάδα, να ανακτήσει τον έλεγχο της ρητορικής του πληθωρισμούς και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της» σχολίασε. Επανέλαβε δε, την έκκληση του οι κεντρικοί τραπεζίτες να «σηκώσουν το πόδι τους από τον συμπλέκτη» μειώνοντας τη ρευστότητα που προσφέρουν και περιορίζοντας τη στήριξη προς την αγορά ακινήτων. Αν δεν το κάνουν, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει «να πατήσουν πολύ δυνατά το φρένο» σε λίγους μήνες, γεγονός που θα ρίσκαρε να στείλει την οικονομία σε ύφεση.

Σημειωτέον πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Allianz εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη Fed και τον Τζερόμ Πάουελ έχοντας εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον υψηλό πληθωρισμό και τις συνέπειες του. Μάλιστα επέμενε εδώ και καιρό πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει, κάτι που φάνηκε και από τα τελευταία στοιχεία της εκτίναξης του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 6,8%.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι αγορές περιμένουν πως η Fed, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της, θα συμφωνήσει σε επιτάχυνση του tapering, έτσι ώστε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να ολοκληρωθεί την άνοιξη και όχι στις αρχές του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο κατόπιν και για την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή