Αισιόδοξος και καθησυχαστικός προς τους συμπατριώτες του εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του για τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός πως ο δείκτης εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 40 χρόνια (όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία), οι τιμές «έπιασαν» πια ταβάνι και θα αρχίσουν να υποχωρούν σύντομα και με πιο ταχύ ρυθμό από ότι οι Αμερικανοί θεωρούν.

«Βρισκόμαστε στο ανώτατο σημείο της κρίσης (του πληθωρισμού)» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι θα αρχίσουμε να τον βλέπουμε να αλλάζει (τον πληθωρισμό) πιο σύντομα και με πιο γρήγορο ρυθμό από ότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει».

Εξάλλου, όπως επεσήμανε όλοι οι άλλοι τομείς της αμερικανικής οικονομίας «καλπάζουν», κάνοντας ειδικά λόγο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, την παραγωγή και την απασχόληση. Αν και παραδέχτηκε πως σίγουρα ο υψηλός πληθωρισμός «επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, επηρεάζει τις οικογένειες». «Μπαίνεις σε ένα σούπερ-μάρκετ και αγοράζεις τα πάντα πληρώνοντας περισσότερα, φυσικά έχει σημασία».

Όσον αφορά τα αίτια, ο κύριος Μπάιντεν έριξε την βασική ευθύνη στα σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που ωθεί ανοδικά τα κόστη και άρα τις τιμές των προϊόντων, αν και τελικά όλα έχουν να κάνουν με την πανδημία. «Στο κάτω μέρος όλων βρίσκεται η Covid-19, που είχε σοβαρή επίδραση στην ικανότητα μας να παράγουμε πολλά αναγκαία προϊόντα, ειδικά αυτά που εισάγονται από τον Ειρηνικό και άλλα μέρη».

Σημειώνεται πως το νέο πακέτο κοινωνικών δαπανών του κυρίου Μπαίντεν εγκρίθηκε οριακά από τη Βουλή, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη από την Γερουσία, όπου σήμερα Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές επανέλαβαν τις ενστάσεις τους προτάσσοντας το θέμα του πληθωρισμού και των πληθωριστικών πιέσεων που –όπως καταγγέλλουν- θα προκαλέσουν τα κοινωνικά προγράμματα. Μάλιστα, σε σημερινά δημοσιεύματα μετά την ανακοίνωση του αυξημένου πληθωρισμού για το Νοέμβριο, γινόταν αναφορά στις επιπλοκές που θα δημιουργήσει η νέα άνοδος του δείκτη στην έγκριση του πακέτου από τη Γερουσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή