Η εκλογική διαδικασία για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φτάνει  στο τέλος της – και, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ένα αουτσάιντερ με δυνατό όνομα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυο τους είναι έτοιμοι για την τελική μάχη, ο πρώτος με όπλο τη διαφορά των εννιά μονάδων του πρώτου γύρου και ο δεύτερος με την αυξημένη πόλωση που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα και η οποία έγινε εμφανής τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις των δύο μονομάχων. Το αποτέλεσμα της Κυριακής, όσο μαθηματικά προδιαγεγραμμένο κι αν είναι, κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόμματος από τη Δευτέρα το πρωί, μιας και ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του κόμματος όσο και το πολιτικό προφίλ του, σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι, βέβαια, η λάμψη και η προσοχή που αυτή τη στιγμή έχει κερδίσει η παράταξη, με τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, τα φουσκωμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και, βέβαια, με την αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες της περασμένης Κυριακής, να μη χαθούν όταν σβήσουν τα φώτα, αλλά να συνεχιστεί ώστε το ΚΙΝΑΛ (που σε λίγους μήνες ενδεχομένως θα έχει διαφορετικό όνομα) να διεκδικήσει με αξιώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Ο χειρισμός της Κ.Ο. Σε όλα τα σενάρια της Κυριακής, ακόμα και σε αυτό που ο Παπανδρέου κάνει την ανατροπή, βασικό θέμα συζήτησης θα αποτελεί η επόμενη μέρα όσον αφορά τη Βουλή. Ο Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τον Παπανδρέου, δεν είναι κοινοβουλευτικός – άρα εκτός από θέματα ισορροπιών θα πρέπει να προσδιορίσει και το πρόσωπο που θα εκλεγεί ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα γίνει η φωνή του εντός Βουλής για όσο διαρκέσει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος. Παρότι κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ακόμα, ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να βρει ένα πρόσωπο που θα είναι μεν αποδεκτό από τους βουλευτές, όμως παράλληλα δεν θα λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να δίνεται η εντύπωση της διαρχίας για τον έναν – ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι ο πρόεδρος του κόμματος να μπει ως βουλευτής πια στο Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, ο Παπανδρέου θα έρθει αντιμέτωπος με ένα μπλοκ βουλευτών με το οποίο έχει έρθει σε σύγκρουση στο παρελθόν και στο οποίο δεν έχει καταφέρει να απευθυνθεί.

Οι αλλαγές στο κόμμα

Η εκλογή νέου αρχηγού φέρνει αναπόφευκτα και αλλαγές εντός του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στα πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που όλοι περιμένουν είναι αν οι νέοι συσχετισμοί θα γίνουν πεδίο εντάσεων ανάμεσα στις πολλές πλευρές που καλούνται να «χειριστούν» αυτή τη μεταβατική φάση μέχρι τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει και την αναμόρφωση του κόμματος από κάτω προς τα πάνω, με εκλογές στις οργανώσεις που θα φέρουν εις πέρας το συνέδριο που, βάσει καταστατικού, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Εκεί θα διαμορφωθούν και τα όργανα θα οδηγήσουν το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Η σημασία του ποσοστού

Στο επικρατέστερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από τη νίκη του Ανδρουλάκη, σημασία έχει και το ποσοστό με το οποίο αυτή θα γίνει. Αν η διαφορά είναι μικρή, κάτω από 60% – 40%, τότε ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τις σωστές ισορροπίες εντός του κόμματος, χάνοντας κάποια από την ελευθερία κινήσεων που ενδεχομένως θα αποκτούσε με μεγαλύτερο ποσοστό. Μια διευρυμένη διαφορά από τον δεύτερο, από την άλλη, θα του επιτρέψει ευκολότερα να κάνει τις κινήσεις που θέλει. Την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού που υποσχέθηκε, για παράδειγμα – με γνώμονα, βέβαια, την ενότητα, που σημαίνει στην πράξη και την αξιοποίηση ή ενσωμάτωση εσωκομματικών αντιπάλων στη συλλογική προσπάθεια. Το μεγαλύτερο διακύβευμα αφορά, άλλωστε, την ενότητα, την οποία εξήγγειλαν όλοι όσοι συμμετείχαν και, μαζί με τον επόμενο πρόεδρο, είναι υπεύθυνοι να εγγυηθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».