Στα τελευταία μέτρα του δεύτερου γύρου  των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ εισέρχονται ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

 Οι κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, εκτός και αν δοθεί παράταση. Αλλωστε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το Σάββατο, δεν αποκλείεται ανάλογα με την περιοχή να εμποδίσει κάποιους ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν.

Η μεγάλη «μάχη» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την οποία δίνουν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου – και όχι μόνο – ειδικά μετά την προσέλευση ρεκόρ πολιτών στις κάλπες του πρώτου γύρου.

Ξεκάθαρο φαβορί

Ηδη πριν ανοίξουν οι κάλπες, υπάρχει ένα ξεκάθαρο φαβορί, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ένα αουτσάιντερ με δυνατό όνομα, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Οι δυο τους είναι έτοιμοι για την τελική μάχη, ο πρώτος με όπλο τη διαφορά των εννιά μονάδων του πρώτου γύρου και ο δεύτερος με την αυξημένη πόλωση που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα και η οποία έγινε εμφανής τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις των δύο μονομάχων.

Η πορεία από Δευτέρα

Το αποτέλεσμα της Κυριακής, όσο μαθηματικά προδιαγεγραμμένο κι αν είναι, κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του κόμματος από τη Δευτέρα το πρωί, μιας και ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία του κόμματος όσο και το πολιτικό προφίλ του, σε σχέση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογή νέου αρχηγού φέρνει αναπόφευκτα και αλλαγές εντός του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στα πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που όλοι περιμένουν είναι αν οι νέοι συσχετισμοί θα γίνουν πεδίο εντάσεων ανάμεσα στις πολλές πλευρές που καλούνται να «χειριστούν» αυτή τη μεταβατική φάση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ο νέος πρόεδρος

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει και την αναμόρφωση του κόμματος από κάτω προς τα πάνω, με εκλογές στις οργανώσεις που θα φέρουν εις πέρας το συνέδριο που, βάσει καταστατικού, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Εκεί θα διαμορφωθούν και τα όργανα θα οδηγήσουν το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

Γεγονός πάντως είναι οτι σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από τη νίκη του Ανδρουλάκη, σημασία έχει και το ποσοστό με το οποίο αυτή θα γίνει. Αν η διαφορά είναι μικρή, κάτω από 60% – 40%, τότε ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να βρει τις σωστές ισορροπίες εντός του κόμματος, χάνοντας κάποια από την ελευθερία κινήσεων που ενδεχομένως θα αποκτούσε με μεγαλύτερο ποσοστό.

Τα προεκλογικά σποτ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δύο υποψήφιοι ανήρτησαν στα social media τα προεκλογικά τους σποτ. «Μαζί στην κάλπη. Τολμάμε. Αλλάζουμε. Ενώνουμε», είναι το σύνθημα του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο πλαισιώνεται από ένα βίντεο με εικόνες υποστηρικτών του, διαφορετικών ηλικιών.

Το βίντεο του Νίκου Ανδρουλάκη

Στο βίντεο του Γιώργου Παπανδρέου παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τις προεκλογικές περιοδείες του. Με σύνθημα «Πάμε Μπροστά», ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι κρίνεται το μέλλον της Προοδευτικής παράταξης αυτή την Κυριακή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της παράταξης.

Το βίντεο του Γιώργο Παπανδρέου

Επί της διαδικασίας τώρα, η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης) με εγκύκλιό της έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει η διαδικασία. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι  «στις επαναληπτικές εκλογές της 12/12/21 για την ανάδειξη Προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην Εκλογική Διαδικασία της 5/12/21 σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους».

Τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι ψηφοφόροι

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί».

Δεν θα πληρώσουν οι συμμετέχοντες

Η ΕΔΕΚΑΠ ακόμα επισημαίνει ότι: «Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό».

Διαβάστε επίσης: Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Γερουλάνος – Η παράταξη διχάζεται από ηγέτες που κοιτούν το δικό τους βραχυπρόθεσμο συμφέρον

Διαβάστε επίσης: Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Συντροφικά «μαχαιρώματα» του «παλιού καλού» ΠΑΣΟΚ ενόψει β’ γύρου

Πώς θα γίνει η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ: «Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.

Το tablet

Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει, εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα. Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η ΚΑΛΠΗ.

Προσοχή

Συνιστάται η προσοχή τόσο στα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.

Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12. Αυτοί οι κωδικοί θα τους προωθηθούν ξανά μαζί με οδηγίες με email από την Εταιρεία O.T.S. την Παρασκευή 10/12 καθώς και με sms υπενθύμισης το Σάββατο 11/12.

Εάν, για οποιοδήποτε λόγο μέχρι το Σάββατο 11/12 το Μεσημέρι δεν έχουν λάβει είτε email είτε sms να επικοινωνήσουν οπωσδήποτε το Σάββατο το Απόγευμα με την ΕΔΕΚΑΠ στα τηλέφωνα 210-3665510, 210-3665509 και 210-3665638 για να τους χορηγηθούν οι Κωδικοί Πρόσβασης στο σύστημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα