Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται η τουρκική λίρα μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.

Το τουρκικό νόμισμα κατρακύλησε έως το 14,99 έναντι του αμερικανικού, διαγράφοντας εκείνη τη στιγμή το 7,3% της αξίας του σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και το 13,889. Στη συνέχεια, περιόρισε τις απώλειες, με την ισοτιμία να κινείται στο 14,3600 με πτώση της τάξεως του 3,39%.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι υποβάθμισε –από σταθερή σε αρνητική – την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Προς το παρόν, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο προαναγγέλλει την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης, στο 14% αυτή την εβδομάδα, παρά το ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 21,3% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδυτές και όσοι έχουν αποταμιεύσεις ανησυχούν για την πρόσφατη επιθετική νομισματική χαλάρωση στην οποία έχει προχωρήσει η κεντρική τράπεζα μετά τις πιέσεις του προέδρου Ερντογάν, και με βάση την οποία έξι μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ των μειώσεων των επιτοκίων καθώς προωθεί ένα νέο οικονομικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη, την πίστωση, την παραγωγή και τις εξαγωγές, παρά τη διευρυμένη κριτική της πολιτικής από οικονομολόγους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή